Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savezni sud

Leonardo DiCaprio svjedočio na suđenja u vezi s međunarodnim pranjem novca, podmićivanjem

dicaprio screenshot

48-godišnji dobitnik Oskara je mirno odgovarao na pitanja na klupi za svjedoke – povremeno se oslanjajući na nejasno sjećanje na neke detalje i datume

Leonardo DiCaprio svjedočio je u ponedjeljak ujutro na saveznom sudu u sklopu suđenja u vezi s međunarodnim pranjem novca, podmićivanjem.

Prakazrel “Pras” Michel – jedan od osnivača legendarne hip-hop grupe iz 1990-ih, The Fugees – optužen je za usmjeravanje novca od odbjeglog malezijskog finansijera preko donatora u kampanju Baracka Obame za reizbor 2012. godine. Pet godina kasnije, tužioci kažu da je pokušao da uguši istragu o tom istom finansijeru pod administracijom Donalda Trampa.

U središtu slučaja je Low Taek Jho, obično poznat kao Jho Low. Optužen je da je rukovodio međunarodnom šemom pranja novca i podmićivanja koja je ukrala milijarde iz malezijskog državnog investicionog fonda poznatog kao 1MDB.

DiCapriova veza sa slučajem dolazi iz njegove dugogodišnje veze sa Lowom, koji je bio jedan od glavnih finansijera filma Vuk sa Wall Streeta. Low je trenutno u bijegu, ali je ostao pri svojoj tvrdnji da je nevin. Prema optužbama, Michel je u suštini postao kanal za Lowove opljačkane milione i njegove pokušaje da utiče na američku vladu. Tužioci navode da je od juna do novembra 2012. Low uputio više od 21,6 miliona dolara da se prebace sa stranih entiteta na Michelove račune kako bi novac usmjerio na predsjedničke izbore 2012. godine. Kažu da je Michel tada platio oko 20 donatora kako bi oni mogli da daju donacije u svoje ime i prikriju odakle je novac zapravo došao, navodi se u optužnici.

DiCaprio je svjedočio da je upoznao Lowa i sprijateljio se s njim na rođendanskoj zabavi u Las Vegasu 2010.

“Shvatio sam da je veliki biznismen sa mnogo različitih veza u Abu Dabiju i Maleziji,” rekao je.

48-godišnji dobitnik Oskara je mirno odgovarao na pitanja na klupi za svjedoke – povremeno se oslanjajući na nejasno sjećanje na neke detalje i datume. Osim veze sa Lowom, DiCaprio je rekao da poznaje optuženog Michela još od 1990-ih kada su se sreli iza pozornice nakon koncerta Fugeesa.

Low je bio poznat po tome što je svojim privatnim avionom organizirao raskošne zabave sa zvijezdama i grupne odmore na događajima poput Svjetskog prvenstva u Brazilu. DiCaprio je ispričao o jednoj posebnoj zabavi koja je uključivala let u Australiju na proslavu Nove godine, zatim let u Las Vegas na proslavu, drugi put u jednom danu. Michel je bio prisutan na nekim od ovih putovanja, rekao je DiCaprio. Low je postao redovni donator DiCapriovoj dobrotvornoj fondaciji i na kraju je iznio ideju o obezbjeđivanju primarnog finansiranja za film Vuk s Wall Streeta.

DiCaprio je rekao da je Lowovo finansiranje i legitimitet pažljivo provjereno prije nego što je s njim stupio u poslovni odnos.

„Moj tim i moj studio su mi dali zeleno svjetlo,“ rekao je.

“Bio je legitimna poslovna osoba koja je htjela uložiti u film.”

DiCaprio se također prisjetio “ležernog razgovora” s Lowom u kojem mu je Low rekao da namjerava dati veliki doprinos Obaminoj kampanji za reizbor.

“Bila je to značajna suma – nešto u iznosu od 20-30 miliona dolara”, svjedočio je.

„Rekao sam: ‘Opa, to je puno novca!’

Nakon DiCapria, više svjedoka je svjedočilo da je Michel od njih tražio da daju doprinos Obaminoj kampanji. Richard Kromica, investicijski bankar, rekao je da mu je Michel rekao da je maksimalno povećao svoj zakonski limit doprinosa i zamolio Kromica i njegovog supruga Josepha da daju donaciju u njegovo ime. Kromica je rekao da je Michel poslao paru 80.000 dolara da doniraju. U drugim slučajevima, Michelovim poznanicima su nuđeni pozivi na velike večere prikupljanja sredstava i rečeno im je da će njihovo prisustvo “sponzorirati” Michel i njegovi saradnici. Jack Brewer, bivši igrač NFL-a, rekao je da mu je Michel poslao 32.000 dolara da pokrije svoj ulazak u jednu takvu akciju prikupljanja sredstava za Obamu. Ali odmah je osjetio nervozu zbog dogovora i poslao ga nazad.

„Bilo mi je samo smiješno“, svjedočio je Brewer.

„Samo mi šaljete novac, a to nije pozajmica i ja treba da ga doniram kampanji? To mi je zvučalo sumnjivo.”