"Sportico"

Među najplaćenijim sportistima u istoriji Ronaldo je tek peti

serena

Top 50 sportista ukupno je vrijedno nešto manje od 46 milijardi dolara, dolaze iz 17 različitih država te devet sportova, a najviše je NBA košarkaša, uključujući Jordana

Internet stranica Sportico bavi se vođenjem izuzetno zanimljive liste. Radi se o popisu 50 najplaćenijih sportista u istoriji, a posebno je zanimljivo kako to rade u kontekstu vremena, odnosno uzimaju u obzir inflaciju te računaju kako bi bili aktualno stanje vrijednosti novca.

Prvo mjesto na toj listi nije nas iznenadilo, budući da se radi o čovjeku koji je postao više od sportiste. To je Michael Jordan, koji je prema njihovom izračunu zaradio 3,3 milijarde dolara.

Top 50 sportista ukupno je vrijedno nešto manje od 46 milijardi dolara, dolaze iz 17 različitih država te devet sportova, a najviše je NBA košarkaša, uključujući Jordana.

Ono što će ipak mnoge iznenaditi je nastavak poretka. Naime, od drugog do četvrtog mjesta nalaze se golferi. Tiger Woods 2,5 milijarde dolara, Arnold Palmer s 1,78 i Jack Nicklaus s 1,63 milijardi zarade. Top 5 zatvara Cristiano Ronaldo, koji je prema Sportico računici do sada zaradio 1,58 milijardi.

LeBron James je na 1.53, dok je Lionel Messi na 1.48 milijardi. Top 10 zatvaraju Floyd Mayweather Jr., Roger Federer i još jedan golfer, Phil Mickelson.

Conor McGregor jedini je MMA borac na listi, dok je Serena Williams jedina žena. Preostali sportovi koji su se našli u Top 50 su automobilistički sport, s Michaelom Schumacherom na 11. mjestu, baseball, gdje se Alex Rodriguez nalazi na 20. te američki fudbal, kojeg predstavlja Tom Brady na 22. mjestu. Tu su još i moto utrke, s Valentinom Rossijem kao predstavnikom.