Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Metallica i afganistanski ansambl dobitnici nagrade Polar Music 2018

Metallica

Američki heavy metal bend Metallica i Afganistanski nacionalni institut za muziku dobitnici su švedske nagrade Polar Music 2018, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovo je po prvi put da heavy metal bend dobija nagradu koja se svake godine od 1992. dodjeljuje za izuzetna dostignuća u muzici.

“Zahvaljujući virtuoznim muzičarima u grupi i korišćenju ekstremno brzog tempa, Metallica je rock muziku uvela na mjesta u kojima nikada ranije nije bila“, obrazložio je Nezavisni odbor od 12 članova koji odlučuje o dobitnicima nagrade Polar Music.

Za Afganistanski nacionalni institut za muziku rekli su da je “oživio afganistansku muziku i pokazao da se može kroz muziku može transformisati život“.

Ovogodišnji laureati pozvani su da dođu u Stockholm 14. juna, kada će im članovi švedske kraljevske porodice dodijeliti nagradu. Zanimljivo nagrada uključuje i novčani iznos od po milion švedskih kruna (oko 100.000 eura).

Nagrada Polar Music dodjeljuje se svake godine savremenim i klasičnim muzičarima ili muzičaru. Nagradu je 1989. godine ustanovio Stig ”Stikkan” Anderson, legenda švedske pop muzike. Anderson je bio izdavač, tekstopisac i menadžer ABBA-e. Prvi put nagrada je dodijeljena 1992. godine, a dobitnici su bili Paul McCartney i The Baltic States.