Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odlična edukacija

Na AJB DOC Film Festivalu mladi uče kako snimiti dokumentarac mobitelom

ajbdoc

Podsjeća da se pametni telefoni u velikoj mjeri koriste za snimanje i produkciju dokumentarnih filmova, kao i da su odavno u upotrebi u Hollywoodu

U okviru AJB DOC Film Festivala traje trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” na kojem mladi imaju priliku učiti kako snimiti dokumentarac pametnim telefonom.

Imaju 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom.

Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1.500 eura, nagradu Samsunga kao partnera treninga te mentorsku podršku u procesu snimanja.

S odabranim učesnicima na treningu radi Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić, koji studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima približava način na koji se mogu baviti sadržajem, koristeći se pametnim telefonom pri snimanju dokumentarnog filma.

– Mobilni telefon kao medij za snimanje u suštini nije perfektan kao kamera, on daje zadovoljavajuću sliku, ali vjerujem da će u narednih nekoliko godina biti broj jedan – rekao je Bajrić.

Podsjeća da se pametni telefoni u velikoj mjeri koriste za snimanje i produkciju dokumentarnih filmova, kao i da su odavno u upotrebi u Hollywoodu.

Među učesnicima treninga je i fotoreporter portala Klix.ba Davorin Sekulić. Iako iza sebe ima snimljen nagrađivani dokumentarni film, a pametni telefon koristi svakodnevno u poslu, odlučio je prijaviti se kako bi savladao dodatne tehnike koje će mu pomoći da unaprijedi svoj rad.

– Mislim da su pametni telefoni budućnost, naročito u mom poslu. Istina je da svakodnevno radim mnogo stvari telefonom, no želim savladati nove tehnike i naučiti kako pretočiti to u dokumentarni film – rekao je Sekulić.

Novinar Oslobođenja Amir Papić se bavi multimedijom i kaže da će mu ovaj trening biti od velike koristi.

– Ovakve prilike su veoma važne, jer su pametni telefoni budućnost. Novinarstvo se sve više bazira na ove uređaje koji uzimaju sve više maha i mislim da je zbog toga važno da se mladi usavršavaju i zakorače u taj svijet – istakao je Papić.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru nove selekcije “Smart Doc”.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a u partnerstvu sa Samsungom, saopćeno je iz AJB DOC Film Festivala.