SHOWbuzz

Jafar Panahi

Nagrađivani reditelj poslat na služenje šestogodišnje zatvorske kazne

19/07/2022

On je treći reditelj koji je priveden ovog mjeseca, pored Mostafe Aleahmada i Mohammada Rasoulofa, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu 2020. godine svojim filmom "Nema zla"

Nagrađivani iranski reditelj i disident, Jafar Panahi, uhapšen je prošle sedmice u Teheranu i mora odslužiti šestogodišnju kaznu koja mu je izrečena 2010. godine, objavio je u utorak sud u iranskoj prijestolnici, prenosi AFP.

Panahi (62) je osvojio niz nagrada na međunarodnim filmskim festivalima za filmove u kojima kritizira savremeno iransko društvo, uključujući glavnu nagradu u Berlinu za “Taxi” iz 2015. i najbolji scenario u Cannesu za svoj film “Tri lica” iz 2018. godine.

On je treći reditelj koji je priveden ovog mjeseca, pored Mostafe Aleahmada i Mohammada Rasoulofa, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu 2020. godine svojim filmom “Nema zla”.

– Panahi je 2010. godine osuđen na šest godina zatvora i stoga je odveden u pritvorski centar Evin da tamo služi kaznu – rekao je novinarima portparol pravosuđa Massoud Setayeshi.

Uhapšen je 2010. godine, nakon podrške antivladinim demonstracijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.