Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jafar Panahi

Nagrađivani reditelj poslat na služenje šestogodišnje zatvorske kazne

Jafar Panahi

On je treći reditelj koji je priveden ovog mjeseca, pored Mostafe Aleahmada i Mohammada Rasoulofa, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu 2020. godine svojim filmom “Nema zla”

Nagrađivani iranski reditelj i disident, Jafar Panahi, uhapšen je prošle sedmice u Teheranu i mora odslužiti šestogodišnju kaznu koja mu je izrečena 2010. godine, objavio je u utorak sud u iranskoj prijestolnici, prenosi AFP.

Panahi (62) je osvojio niz nagrada na međunarodnim filmskim festivalima za filmove u kojima kritizira savremeno iransko društvo, uključujući glavnu nagradu u Berlinu za “Taxi” iz 2015. i najbolji scenario u Cannesu za svoj film “Tri lica” iz 2018. godine.

On je treći reditelj koji je priveden ovog mjeseca, pored Mostafe Aleahmada i Mohammada Rasoulofa, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu 2020. godine svojim filmom “Nema zla”.

– Panahi je 2010. godine osuđen na šest godina zatvora i stoga je odveden u pritvorski centar Evin da tamo služi kaznu – rekao je novinarima portparol pravosuđa Massoud Setayeshi.

Uhapšen je 2010. godine, nakon podrške antivladinim demonstracijama.