Švedska

Nagrađivani reper planirao oteti drugog repera, pa završio u zatvoru

yasin (1)

Mahamoud, koji je na muzičkoj sceni poznat samo kao Yasin, osuđen je u sklopu šire istrage kriminalne mreže koja se bavila raznim zločinima

Nagrađivani švedski reper osuđen je na 10 mjeseci zatvora zbog planiranja otmice drugog repera.

Yasin Mahamoud (23) je u martu prošle godine planirao namamiti žrtvu u muzički studio u Stockholmu, no nije uspio. Žrtva je nekoliko sedmica kasnije bila oteta, pretučena i opljačkana, ali tada Mahamoud nije bio umiješan.

Reper je negirao optužbe, a njegov advokat je kazao lokalnim medijima da će se žaliti na presudu, piše BBC.

Mahamoud, koji je na muzičkoj sceni poznat samo kao Yasin, osuđen je u sklopu šire istrage kriminalne mreže koja se bavila raznim zločinima. Nakon istrage je uhapšeno 27 osoba i osuđeno za teška kaznena djela, uključujući pokušaj ubistva, pljačku i iznudu.

Ukupna zatvorska kazna svih osuđenika iznosila je 147 godina, no najdužu je dobio vođa organizacije Chihab Lamouri (33), koji je osuđen na 17 godina i 10 mjeseci zatvora.

Lamouri je navodno imao ulogu u organizaciji otmice u kojoj je sudjelovao Yasin koji je imao ulogu mamca. Tužitelji su rekli kako otmica nije prošla po planu i da je kasnije organizirana druga u kojoj je sudjelovao još jedan istaknuti švedski reper Haval Khalil.

Khalil je rekao žrtvi da dođe u stan, gdje je žrtva bila vezana, napadnuta i fotografirana u ponižavajućim okolnostima. Slike su procurile na društvene mreže nekoliko sedmica kasnije nakon što je žrtva odbila platiti ucjenu.

Danas je uz Mahamouda osuđen i Khalil koji je dobio dvije i pol godine zatvora.

Yasin, hip hop zvijezda u usponu, stupio je na scenu 2010-ih i kasnije objavio dva albuma koja su se popela na vrh ljestvica. U martu ove godine proglašen je umjetnikom godine i hip hop/RnB umjetnikom godine na P3 Guldu.

Reper nije mogao podići nagradu jer je u to vrijeme bio u pritvoru zbog sudjelovanja u otmici.