Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbogatija Bosanka umiješana u najveći finansijski skandal u Britaniji

sanela2
Sanele Jenkins

Britanske vlasti optužile su banku Barclays i njena četiri bivša direktora za zavjeru da počine prevaru prilikom traženja investicija iz Katara 2008. godine.

Banka se u jeku finansijske krize okrenula Kataru u nastojanju da ojača svoje finansije, dok su druge banke, uključujući Kraljevsku banku Škotske i Lloyds preživjele krizu zahvaljujući pomoći vlade.

Katarski investitori su u dva navrata uložili 6,1 milijardi funti u Barclays.

Banka, njen bivši izvršni direktor John Varley, bivši šef za bankarske investicije Roger Jenkins i još dvojica bivših šefova optuženi su da su planirali prevaru lažnim predstavljanjem u vezi s prvom uplatom investicija u junu 2008.

Protiv banke, Varleyja i Jenkinsa podignuta je optužnica i u vezi s drugom uplatom u oktobru iste godine, kao i za davanje nezakonite finansijske pomoći.

Optuženi će se pojaviti na sudu 3. jula.

Jedan od optuženih, Rodger Jenkins, poznat je i bh. javnosti kao bivši suprug vjerovatno najbogatije i u svijetu najpoznatije Bosanke, Sanele (Diane) Jenkins.

Prema pisanju britanskih medija, i ona je bila umiješana u ova dešavanja, iako se ne nalazi među optuženima.

Kao član više društva koji je imao bliske veze s elitom, ona je odigrala važnu ulogu u uvezivanju katarskih bogataša s predstavnicima britanske banke.

Njeno prijateljstvo sa suprugom Sheikha Hamada bin Jassima bin Jabera Al Thanija, predsjedavajućeg Katarskog holdinga, dovelo je kasnije do velikih katarskih investicija u Barclays, objavio je Financial Times.