Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 40 godina otkriveno o čemu govore stihovi pjesme “Bohemian Rhapsody”

queen111

Prije gotovo 40 godina, 31. oktobra 1975. godine, u javnosti je prvi put puštena jedna od najpopularnijih pjesama grupe Queen i jedan od najvećih svjetskih hitova ‘Bohemian Rhapsody’. Pjesma je to koju redovno uvrštavaju u popise tipa ‘100 najvećih pjesama svih vremena’, ali čovjek koji ju je napisao nikada javno nije htio pojasniti pravo značenje njezinih stihova.

Frontman Queena Freddie Mercury tek je jednom izustio da pjesma govori ‘o vezama’, a ni njegove kolege iz benda nisu bili mnogo rječitiji.

No, kako piše Daily Mail, nekoliko dana uoči 40. obljetnice pjesme, Freddiejeva biografkinja Lesley-Ann Jones otkrila je da stihovi pjesme kriju tajnu poruku – Freddiejevo priznanje da je homoseksualac.

Ugledni muzički tekstopisac Tim Rice, koji je dobro poznavao Freddieja, smatra da tvrdnja biografkinje Jones drži vodu.

‘Meni je prilično očito da je to Freddiejev ‘coming out’. Razgovarao sam o tome s Queenovim bubnjarom Rogerom Taylorom. Poruka je prilično jasna: Freddie doista priznaje da je gay’, kaže Rice.

‘U stihu Mama, I just killed a man [Mama, upravo sam ubio čovjeka] Freddie je ubio staroga sebe, svoj dotadašnji lik. Kada pjeva Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead [Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav], tu je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je čovjeka koji je pokušavao biti i sada nastoji živjeti s novim Freddiejem’, tumači Rice.

‘ I see a little silhouetto of a man [Vidim malu sjenu čovjeka] – tu ga još proganja to što je upravo napravio’, dodaje Rice.

‘Kad god čujem pjesmu vidim njega kako se pokušava riješiti jednoga i prihvatiti drugog Freddieja. Je li u tome uspio? Pa mislim da se prilično dobro nosio s tim’, napominje još Rice ne propuštajući spomenuti da je i za njega Bohemian Rhapsody jedno od najvećih muzičkih ostvarenja 20. stoljeća.

Lesley-Ann Jones kaže da je čično pitala Freddieja je li pjesma njegovo priznanje homoseksualnosti, na što joj je on, nakon smijeha popraćenog tišinom rekao: ‘Nije sad trenutak’.

No, njegov ljubavnik Jim Hutton joj je, nakon Freddiejeve smrti, potvrdio ovu tezu. ‘Bila si u pravu. Freddie nikada nije to htio javno priznati jer je naprosto morao nastaviti izigravati hetero osobu zbog svoje porodice. Ali mnogo smo puta o tome razgovarali’, citirala je Huttona biografkinja Jones.

‘Bila je to Freddiejeva ispovijest o tome kako mu je život mogao izgledati, koliko bi bio sretniji da je mogao biti to što jest. Svijet je imao priliku čuti maštovito remek-djelo, kompleksno i slojevito, ali s jednostavnom porukom. Ta je pjesma bila ono što je Freddie uistinu bio’, rekao je još Hutton.