Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"IF ONLY"

Netflix otkazao snimanje turske serije u kojoj se pojavljuje homoseksualac

netflixxxx

Iako je homoseksualnost u savremenoj Turskoj ozakonjena, sve je više protivljenja LGBTIQ zajednici

Netflix je otkazao snimanje turske serije čiji je engleski naziv “If Only”, a u kojoj jedan od glumaca glumi homoseksualca. Scenaristkinja Ece Yorenc tvrdi da je to učinjeno na zahtjev vlasti upravo zbog gay lika u seriji.

“Zbog toga nam nije data dozvola za snimanje serije i to je ono što je strašno za budućnost”, izjavila je Yorenc za tursku web stranicu posvećenu filmu Altyazi Fasikul, piše BBC.

Iz Netflixa su potvrdili ove navode.

Serija “If Only” je priča o Reyhan, nesretno udatoj ženi i majci blizanaca čiji se život odjednom vraća 30 godina unazad kada je upoznala supruga.

Yorenc je istakla da se u seriji ne prikazuju seksualni odnosi gay lika ili bilo koja vrsta njegove bliskosti s drugim karakterima.

Netflix nije želio pristati na uslove Ankare, pa je zbog toga odlučio otkazati snimanje. Zamjenik predsjednika vladajuće stranke u Turskoj Mahir Unal na Twitteru je objavio da bi Netflix trebao “pokazati više osjećaja za trusku kulturu i umjetnost te veću kooperativnost u budućnosti”.

S druge strane, iz Netflixa su naglasili da će ostati “duboko posvećeni” svojim korisnicima u Turskoj i kreativnoj zajednici u toj zemlji.

Ranije je bilo nagađanja da će u turskoj seriji “Love 101”, koja je uvrštena u aprilu u Netflixovu ponudu, biti gay karakter imena Osman. To se i desilo, a riječ je o seriji koja tematizira životni put srednjoškolca Osmana, ali nisu prikazivane reference na njegovu seksualnost.

Iako je homoseksualnost u savremenoj Turskoj ozakonjena, sve je više protivljenja LGBTIQ zajednici. Povorka ponosa u Istanbulu je zabranjena u posljednjih pet godina zaredom.