Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imala osam godina kad je došla na audiciju

Nezaboravna Maša iz filma “Otac na službenom putu”: Živi u Sarajevu i radi na KCUS-u

masa

Kusturica je bio izuzetno dobar i pedantan režiser koji se prema meni, a i svoj djeci sa snimanja ophodio poput člana porodice. Za njega me vežu lijepa sjećanja. Ovo danas ne bih komentirala

Postoje ostvarenja u kojima su svi likovi kultni i nezaboravni. Jedno od takvih je „Otac na službenom putu“. Film je rađen prema tekstu Abdulaha Sidrana, dok je režiju potpisao Emir Kusturica.

Nježnu djevojčicu Mašu, Malikovu prvu ljubav, glumila je Silvija Marijanović. Roditelji su je 1983. godine doveli na audiciju u Sutjeska film u Titovoj ulici u Sarajevu… A ostalo je vidjela publika i TV gledaoci prvo u bivšoj Jugoslaviji, a potom u cijelom svijetu.

Silviju Marijanović, Malikovu Mašu, pronašli smo u sarajevskom naselju Alipašino Polje. U razgovoru za „Dnevni avaz“ prisjetila se perioda kada je snimala film, i neposredno nakon toga.

Zaposlena je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na Odjelu kliničke patologije. U slobodno vrijeme kaže, kada za to ima mogućnosti, voli putovati, družiti se s prijateljima i pomagati napuštenim životinjama.

Možete li se prisjetiti perioda kada ste snimali film?

– Imala sam osam godina kada sam s tatom došla na audiciju. Samo me ubacio unutra i rekao mi da će me on čekati iza ugla u kafiću. Sva djeca su imala pratnju osim mene. Zbog velike gužve, sve su stolice bile zauzete i samo jedna slobodna. Ja sam sjela na tu stolicu ne znajući da je to radni sto i stolica Emira Kusturice. Vrlo brzo mi je tadašnji Emirov asistent reditelj Miroslav Ćiro Mandić rekao: ,,Hodi, ti, mala, ovamo,,. Pitao me je za ime i prezime, gdje stanujem i znam li čitati te bi li mogla naučiti napamet neki tekst .To je bio tekst iz scene rastanka Malika i Maše. Došao je Moreno (Malik) i zajedno smo izgovoril tekst. Kada sam svojoj mami nakon audicije rekla da sam primljena, nije mi povjerovala, ali zato kada su me sutradan nazvali na još neko probno snimanje, nastala je frka u kući. Nazvao nas je Emir Kusturica lično i rekao da su se odlučili za mene, da ja igram Mašu.

Po čemu pamtite period nakon što je film prikazan? Jesu li Vas prepoznavali na ulici?

– Veliki uspjeh filma donio mi je popularnost. Prepoznavali su me na ulici, prodavnici… U školi su svi bili ponosni na mene, uslijedile su premijere od kojih najviše pamtim onu prvu u tadašnjem kinu „Dubrovnik“. To je bio moj prvi izlazak na binu i naklon publici. Od svega iz tog perioda najviše pamtim i ponosim se kada su se moja raja skupila i zajedno svi otišli u kino da me gledaju. U trenutku kada sam se prvi put pojavila u kadru, u kinu su počele ovacije. Stvarno, taj period za mene je bio nezaboravno iskustvo.

Vaša simpatija iz filma Malik (Moreno Debartoli) danas je poznati i cijenjeni kuhar, vodi poslastičarnu u centru Sarajeva. Odete li mu nekada na kafu?

– Nekoliko puta smo se sreli dok još nije otvorio slastičarnu. Nisam još imala priliku zbog raznih obaveza da odem na kafu tamo, ali svakako planiram.

Šta mislite danas o Emiru Kusturici?

– Kusturica je bio izuzetno dobar i pedantan režiser koji se prema meni, a i svoj djeci sa snimanja ophodio poput člana porodice. Za njega me vežu lijepa sjećanja. Ovo danas ne bih komentirala.

 Niste ostali u svijetu glume. Jeste li imali još nekih ponuda?

– Uvijek me je zanimala medicina, a ni sanjala nisam da ću glumiti u filmu, te da će to obilježiti moj život. Nažalost, nisam završila ono što sam htjela, ali sam opet ostala u svijetu medicine. Nakon filma sam dobivala još neke ponude. Za tadašnju televiziju Sarajevo snimila sam šest epizoda dokumentarno obrazovnog serijala ,“Pred šarenim svijetom zanimanja“ zajedno s Amerom Kapetanovićem koji je u filmu „Otac na službenom putu“ glumio dječaka Jožu.