SHOWbuzz

Novi album Dubioze kolektiv možete skinuti besplatno

10/02/2016

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana” Dubioza kolektiv je objavila novi album zbog kojeg je njihova službena stranica, s koje se album može besplatno skinuti, padala nekoliko puta zbog preopterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je dobila iz događaja u protekle dvije godine, od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”) preko hapšenja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”) do sirijske izbjegličke krize i sramotnog evropskog odgovora na nju. Album donosi saradnje s Manu Chaom, Benjijem Webbeom iz Skindreda, italijanskim trubačem i pjevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pjesme su napravljene na engleskom, španskom, italijanskom i punjabi jeziku.

“Happy Machine”, odnosno “Sretna mašina” je balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u cijeloj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namijenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce.

“Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma. ‘Happy Machine’ je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi brane te slobode od bezobzirnih otimača. Čak i ako ne uspijemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”, poručili su iz benda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.