Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren FF u Antaliji: Aida Begić na sceni u pratnji sirijskih mališana (FOTO)

ff_antalija_aida_begic_

Dodjelom počasnih nagrada i drugih priznanja večeras je u turskom gradu Antalija svečano otvoreno 54. po redu izdanje Međunarodnog filmskog festivala, koji je najveća filmska smotra u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliku pažnju prisutnih posebno su privukli proslavljeni holivudski glumci Cristopher Walken, kome je uručena počasna nagrada flimskog festivala.

Američkoj glumici Juliette Lewis uručena je nagrada “Ključ grada filma”, a uručio joj ga je gradonačelnik Antalije Menderes Turel.

Na scenu Kongresnog centra EXPO 2016, gdje je upriličena ceremonija svečanog otvaranja festivala, osim Walkena i Lewis, pojavila i višestruko nagrađivana bh. autorica Aida Begić, čiji najnoviji film “Ne ostavljaj me”, otvara ovogodišnji festival u Antaliji.

Radi se o priči koja tematizira sirijsku djecu izbjeglice koje žive na jugoistoku Turske, a poseban moment na ceremoniji bio je kada se Begić na sceni pojavila upravo u pratnji sirijskih mališana izbjeglica koji glume u njenom filmu.

U kratkom obraćanju Aida Begić je istakla kako će njen novi film imati svjetsku premijeru upravo na ovom festivalu, što za nju predstavlja zadovoljstvo.

“Zahvaljujemo se što ste nas pozvali. To je za nas veoma važno. Ovo je prvo prikazivanje i želim kazati nešto radikalno. Smatram da ljudi mogu živjeti zajedno. Svi mogu biti različiti, mogu govoriti različite jezike. Mi govorimo različite jezike ali mnogo volimo jedni druge”, poručila je Begić.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala u Antaliji takmičit će se ukupno 10 filmova, koji tematiziraju globalnu migrantsku krizu, nepravdu, ljubav kod mladih, kreativnosti i druge teme.

U Antaliji će, između ostalih, boraviti i Oskarom nagrađeni francuski režiser Michel Haznavicius, gdje će biti prikazan njegov film “Redoutable”, zatim turska režiserka Andac Haznedaroglu sa filmom “Gost”, američki režiser Sean Baker, kineska režiserka Vivian Qu sa filmom “Angels Wear White”, mlada gurzijska autorica Ana Urushadze sa filmom “Scary Mother”, autori Dorota Kobiela i Huch Welchman, sa animiranim filmom koji tematizira život i tajanstvenu smrt Vincent Gogha naslova “Loving Vincent”, iranski režiser Mohammad Rasoulof sa filmom “A Man of Integrity”, koji je također dobio Nagradu žirija Un Certain Regard na ovogodišnjem Filmskom festivalu Cannesu, te brojni drugi.

Filmski festival u Antaliji, koji će ove godine biti održan od 21. do 27. oktobra, prvi put je upriličen 1964. godine i najznačajniji je festival u Turskoj, ali i šire. Najprestižnija nagrada festivala je Zlatna narandža.