Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pao jedan od najmoćnijih ljudi Hollywooda FOTO

harvey-weinstein

Akademija filmskih umjetnosti isključila je producenta Harveya Weinsteina u subotu, nakon optužbi da je seksualno uznemiravao ili napadao mnogobrojne žene u zadnja tri desetljeća, poručivši da “seksualnom predatorstvu i njegovu ignorisanju nema mjesta u našem društvu”.

Akademija, koja dodjeljuje najutjecajniju filmsku nagradu Oscar, u izjavi kaže da je 54-člano tijelo “glasalo i više od potrebne dvotrećinske većine da se odmah Weinstein isključi iz Akademije” zadavši tako oštar udarac holivudskom moćniku.

Weinsteinova predstavnica za javnost nije komentarisala tu odluku, navodi Reuters.

Isključenje iz najvažnije svjetske organizacije filmske industrije slijedilo je nakon optužbi objavljenih u listovima The New York Times i The New Yorker u kojima su mnogobrojne žene tvrdile da ih je seksualno uznemiravao u incidentima 1980-ih godina, a tri žene optužuju ga za silovanje.

Weinstein, 65, opovrgava da je ikad imao seksualne odnose bez pristanka.

Za poznatog producenta, koji je komercijalni i umjetnički uspjeh stekao niskobudžetnim nezavisnim filmovima, isključenje iz Akademije zadnji je u nizu udarac, ovaj put i profesionalni i privatni.

Manekenka Ambra Battilana Gutierrez prva je prijavila holivudskog producenta za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Be there in my worst and I'll praise you during my best ?? Ph by @richardguaty #loyalty #friends #love #real #AmbraBGutierrez

Objavu dijeli Ambra Battilana Gutierrez ♉️♏️ (@ambrabgutierrez)

Ambra je prije dvije godine ispričala policiji da je producent napastovao.

“Imali smo poslovni sastanak u njegovoj kancelariji na Menhetnu. Odjednom me pitao da li su mi grudi prave i počeo je da me dira. Izmakla sam se, a on je krenuo kao da će me poljubiti i gurnuo mi je ruku ispod suknje”, rekla je 2015. godina tada dvadesetdvogodišnja Ambra.

Policija je istražila slučaj, a zbog manjka dokaza tužba je odbačena.

I like sweet mornings ? Ph by @antoineverglas #morning #sweet #happy #smile #laugh #AmbraBGutierrez

Objavu dijeli Ambra Battilana Gutierrez ♉️♏️ (@ambrabgutierrez)

Weinsteina advokati tada su to okarakterisali kao “pokušaj ucjene” da bi manekenka dobila ulogu u nekom filmu.

Sada je Ambrino ime osvanulo na spisku žrtava koje su se nagodile s njim.

Amra Batilana je 2011. godine prijavila i Silvia Berluskonija i njegove “Bunga Bunga” seksi žurke.

Ona je tada imala 19 godina.

U Hollywoodu se svaki dan otkrivaju glumice koje su bile žrtve ovog producenta. Među njima je i glumica Rose McGowan koja je optužila i Bena Afflecka da je znao za ponašanje Harveya Weinsteina, uprkos njegovoj izjavi da nije.