Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parodija na pobjedničku pjesmu Eurosonga izazvala opštu pometnju (VIDEO)

izrael

U satiričnoj holandskoj TV emisiji ismijana je pjesma “Igračka” (Toy), ovogodišnja pobjednica Eurosonga, koju su holandski pjevači otpjevali izmijenivši tekst i u kome su oštro napali Izrael i odnos te zemlje prema Palestincima, prenose izraelski mediji.

Ambasador Izraela u Hagu je poslao protestno pismo holandskom TV Kanalu koji je objavio video-snimak, Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnoj jevrejskoj upravi koja okuplja holandsku jevrejsku zajednicu.

Popularna holandska komičarka Sanne Wallis de Vries obukla se poput Izraelke Nete Barzilai pobjednice Eurosonga u kimono i počešljala se neobično kao ona.

“Pogledaj me, ja sam vrlo slatka zemlja, svjetski lideri, jedu mi iz ruke, jednim poljupcem gasim svaku vatru. Pravimo parti, jel dolazite? Kasnije, u džamiji Al Aksa koja će uskoro ionako biti prazna”, glasi prva strofa u slobodnom prevodu sa holandskog jezika.

U pjesmi se dodaje da “Od Haife do Mrtvog mora ima vatrometa i košer hrane i pića”.

https://www.youtube.com/watch?v=VmvX-rlGwkg

Umjesto refrena “Nisam tvoja igračka” holandski hor pjeva: “Gledaj kako lijepo ispaljujem rakete”.

Na video-snimku koji prati šou vide se palestinski protesti na granici pojasa Gaze i Izraela i kako ranjenike odnose u bolnicu na nosilima.

Pjevajući o 70. godišnjici Izraela De Vries navodi da Palestinci nisu pozvani na parti dok se u pozadini vidi ceremonija otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu sa kćerkom američkog predsjednika Donalda Trumpa Ivankom u fokusu. U pjesmi se poziva na otvaranje još ambasada što će donijeti još više dolara.

Parodija pjesme izazvala je mnoštvo diskusija na društvenim mrežama, a neki Holanđani su je okarkterisali kao odraz mržnje prema Jevrejima, prenosi B92.