Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pjesma Đorđa Balaševića zabranjena u Novom Pazaru (VIDEO)

Balasevic

Mediji iz Novog Pazara bliski sandžačkom muftiji Moameru Zukorliću, protive se koncertu Đorđa Balaševića koji bi u tom gradu, prvi put trebalo da nastupa 23. novembra. Oni smatraju da Balašević “truje omladinu” uz obrazloženje da njegove pjesme vijređaju inteligenciju i stvaraju duševni nemir.

U tekstu portala Sandžakpress piše da su Balaševićevu karijeru obilježili skandalozni tekstovi kojima je “žario srca komunista svog vremena ne bi li se dočepao vrha muzičke scene”.

[yuzo_related]

– Jedna od takvih pjesama samoproglašenog “Panonskog mornara” jeste “Pesma o tetku”, među njegovim fanovima poznatija kao pjesma o psovanju Boga, u kojoj se na najgnusniji način psuje i vrijeđa Stvoritelj svjetova – Bog Uzvišeni – piše Sandžakpress.

U organizacijama i institucijama koje kontroliše Zukorlić nisu htjeli da komentarišu ovakvo pisanje, niti da se izjasne da li se protive organizovanju Balaševićevog koncerta u ovom gradu, koji je bez ikakvih problema nastupao u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, među kojima su i oni sa pretežno muslimanskim stanovništvom, poput Sarajeva.

Organizitaori koncerta, s druge strane, tvrde da negativna pisanja nisu utjecala na građane Novog Pazara, jer za Balaševićev prvi nastup u ovom gradu vlada nezapamćeno interesovanje.

– Balašević je dobrodošao u Novi Pazar, i drago nam je što smo konačno uspjeli da organizujemo njegov nastup . Godinama su nas građani zatrpavali zahtjevima da ga dovedemo i konačno smo uspjeli – rekao je direktor Kulturnog centra Husein Memić.