SHOWbuzz

cannes

Po drugi put u historiji rediteljica osvojila Zlatnu palmu za najbolji film

18/07/2021

Nagrađeni film Julie Ducournau, o serijskom ubici, jedan je od najuspješnijih uradaka koji su se ove godine takmičili u glavnom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala

Francuska rediteljica Julia Ducournau osvojila je Zlatnu palmu na 74. Filmskom festivalu u Cannesu za film Titane, postavši tako tek druga žena u historiji festivala koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Prije Julie Ducournau jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu bila je Jane Campion, porijeklom s Novog Zelanda, koja je nagradu osvojila 1993. za film The Piano.

Nagrađeni film Julie Ducournau, o serijskom ubici, jedan je od najuspješnijih uradaka koji su se ove godine takmičili u glavnom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala, koji je održan u neizvjesnim uvjetima pandemijske krize.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Francuz Leos Carax za film Annette, a Grand Prix, drugu po važnosti festivalsku nagradu nakon Zlatne palme, podijelili su iranski redatelj Asghar Farhadi i finski Juho Kuosmanen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.