Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo odbrojavanje do 89. dodjele Oscara

oscar

Počelo je odbrojavanje do dodjele prestižne nagrade Oscar, koja se smatra najvažnijom večeri u svijetu sedme umjetnosti. Dodjela ovogodišnje nagrade Američke akademije filmske umjetnosti i nauka bit će održana u nedjelju u Los Angelesu, javlja Anadolu Agency (AA).

Završene su sve pripreme u Dolby Theatreu za najvažniju noć u godini kada je riječ o filmu. Bulevar u kojem se nalazi Dolby Theatre zatvoren je za saobraćaj, a poduzete su visoke sigurnosne mjere.

Domaćin će biti komičar Jimmy Kimmel, a nastupit će i Lady Gaga, Anna Kendrick i Jennifer Hudson.

Gagi je ovo četvrti put da nastupa na dodjeli i prva je umjetnica kojoj je pošlo za rukom da iste godine nastupa na dodjeli Oscara i Super Bowlu, završnici doigravanja NFL-lige američkog fudbala.

Potpredsjednik Dolby Theatrea Curt Behlmer je za AA kazao kako su vrlo sretni što su i dalje domaćini ove manifestacije.

Zlatni kipić bit će dodijeljen u 24 kategorije.

U kategoriji za najbolji film takmiči se devet filmova: ”Dolazak” (Arrival), ”Ograde” (Fences), ”Greben spasa” (Hacksaw Ridge), ”Po svaku cijenu” (Hell or High Water), ”Skrivene brojke” (Hidden Figures), ”La La Land”, ”Lav” (Lion), ”Manchester pored mora” (Manchester by the Sea), ”Mjesečina” (Moonlight).

U kategoriji za najboljeg glavnog glumca takmiče se: Casey Affleck (Manchester pored mora), Andrew Garfield (Greben spasa), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic) te Denzel Washington (Ograde).

Isabelle Huppert (Ona), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (La La Land) i Meryl Streep (Florence Foster Jenkins) nominirane su u kategoriji najbolja glavna glumica.

Za najbolju režiju nominirani su: Denis Villeneuve (Dolazak), Mel Gibson (Greben spasa), Damien Chazelle (La La Land), Kenneth Lonergan (Manchester pored mora) te Barry Jenkins (Mjesečina).

Na petom spratu Dolby Theatrea bit će ugošćeno 1.500 zvanica, koji će moći birati između 75 vrsta jela. Ranije je za pripremanje hrane bio zadužen šef kuhinje Wolfgang Puck, a ove godine će to biti Yigit Mirzaoglu. Puck je Mirzaoglua izabrao među nekoliko hiljada kuhara.

Pristalice američkog predsjendika Donalda Trumpa okupili su se ispred teatra gdje su protestvovali protiv dodjele Oscara i američkih medija.

Došlo je do manjih nereda, a privedena je jedna osoba.