Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo 44. Internacionalni filmski festival – FEST

Beograd FEST

Defileom zvanica i specijalnih gostiju te svečanom ceremonijom u Sava centru, počeo je 44. po redu Internacionalni filmski festival FEST, na kojem će za deset dana trajanja biti premijerno prikazano 110 filmova iz celoga sveta, javlja Anadolu Agency.

Ceremonija otvaranja započela je muzičkim duetom Aleksandre Kovač i Marka Tolje, a nakon toga predstavljeni su predsednici žirija dva takmičarska programa, “Strani film” i “Srpski film”, ruski reditelj Pavel Lungin i glumac Dragan Bjelogrlić.

“Problem žirija je da se oslobodi svojih kompleksa i da se otvori da bi bio dobar. Za mene postoji samo jedan kriterijum, da li postoji talenat i da li je u filmu živ život. Filmovi kao i hrana dele se na žive i mrtve, ja volim živ film”, rekao je Lungin.

Predsednik žirija programa “Srpski film” Dragan Bjelogrlić rekao je da se nada da će i kvalitet biti adekvatan broju domaćih filmova, njih 19, koji će se ove godine boriti za nagrade te da se od njega u žiriranju može očekivati “strogost i pravičnost”.

Tokom ceremonije otvaranja dodeljena su i priznanja za dosadašnji doprinos kinematografiji, a statue “Beogradskog pobednika” dobili su holivudski reditelj Johan McTiernan i španska glumica proslavljena filmovima Pedra Almodovara, Victoria Abril, koja je ujedno i Festival proglasila otvorenim.
“Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljen je proslavljenom jugoslovenskom i srpskom glumcu, koji je ostvario role u 272 filma, Velimiru Bati Živojinoviću, u čije ime je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, nagradu primila njegova supruga Julijana Živojinović.

“U ime našeg i vašeg Bate prenosim vam izraze zahvalnosti na ovoj značajnoj nagradi, na Festivalu čiji je osnivač i sam nekada bio, a koji dodeljuje naš grad. Bata je ponosan upravo zato što je dobio nagradu pobednika Beograda i negde pomalo se i sam oseća pobednikom. Nadam se da mu nećete zameriti. Hvala vam”, rekla je Julijana Živojinović.

Nakon ceremonije otvaranja počela je i prva ovogodišnja projekcija, a čast da otvori Festival ove godine pripala je domaćem filmu “Vlažnost”, reditelja Nikole Ljuce, u kojem glavne uloge tumače Tamara Krcunović i Miloš Timotijević.

Filmovi će u toku deset dana biti prikazivani u osam bioskopskih sala u Beogradu, a od sutra počinju projekcije i u Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi.

Prvi FEST, pod naslovom “Hrabri novi svet”, zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu sindikata, projekcijom filma “Meš” Roberta Altmana.

U međuvremenu, izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, a od prošle godine ima i takmičarski karakter.