Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yaphet Kotto

Preminuo glumac upamćen po ulogama u Alienu i Jamesu Bondu

Za sobom je ostavio suprugu i šestero djece

Yaphet Kotto, glumac poznat po ulogama u filmovima James Bond: Live and let die i Alien preminuo je u 82. godini.

Vijest o njegovoj smrti na svom Facebook profilu objavila je Kottova supruga Tessie Sinahon u ponedjeljak u večernjim satima.

“Tužna sam i šokirana smrću svog supruga Yapheta s kojim sam u braku 24 godine. Umro je sinoć oko 22:30 sati po filipinskom vremenu. Glumio si negativca u nekim filmovima, ali za mene i brojne ljude pravi si heroj. Dobar čovjek, dobar otac, dobar muž i pristojan čovjek kako se rijetko nađe. Jedan od najboljih glumaca u Hollywoodu, legenda. Počivaj u miru, dušo. Nedostajat ćeš mi svakog dana, najbolji prijatelju, moja stijeno”, napisala je, a vijest o smrti potvrdio je i glumčev agent.

U “Live and let die”, jednom od nastavaka filmova o kultnom tajnom agentu 007 Jamesu Bondu, iz 1973. godine Kotto je utjelovio lik karipskog diktatora doktora Kanange, kao i njegovog alter ega, narkobosa Mr. Biga.

U Alienu iz 1979. godine igrao je tehničara Dennisa Parkera, a spomenut se mora i uloga Williama Laughlina uz bok Arnoldu Schwarzeneggeru u The Running Manu iz 1987. godine. Što se tiče serija, Kotto je glumio Ala Giardella u NBC-jevom hitu Odjel za ubistva od 1993. do 1999. godine, a za neke je epizode napisao i scenarij, piše Variety.

Za sobom je ostavio suprugu i šestero djece.