Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 77. godini

Preminuo organizator legendarnog Woodstocka

woodstock33

Festival je ugostio brojne muzičare, a najveća zvijezda je bio Jimi Hendrix

Glavni organizator i idejni začetnik originalnog festivala Woodstock Michael Lang preminuo je u 77. godini.

Lang je bolovao od rijetkog oblika ne-Hodgkinovog limfoma, a vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov glasnogovornik i dugogodišnji prijatelj, Michael Pagnotta, prenosi Rolling Stone.

Tada 24-godišnji Lang bio je glavni operativac kompanije Woodstock Ventures te je snažno vjerovao u hipijevski pokret. Potaknut tom vjerom, 1968. organizirao je Miami Pop Festival na kojem su nastupali Jimi Hendrix i Frank Zappa, a posjetilo ga je 100.000 gledatelja.

Ipak, najveći Langov uspjeh doći će godinu dana kasnije, organizacijom kultnog festivala Woodstock. Woodstock je već u pretprodaji srušio sve rekorde sa 186.000 trodnevnih ulaznica naplaćenih po 18 dolara. Festival se održao u ruralnom Bethelu, na farmi Maxa Yasgura, nakon što su organizatori ostali bez dozvole za održavanje festivala u gradu Woodstocku, a zatim i u susjednom Middletownu, gdje je izbila panika kad se pročulo da dolazi gomila hipija.

Festival je ugostio brojne muzičare, a najveća zvijezda je bio Jimi Hendrix, koji je zatvorio festival psihodeličnom verzijom američke himne. Osim njega, nastupali su i Janis Joplin, Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Who, Credence Clearwater Revival, Sly & The Family Stone, The Band, Canned Heat, Ravi Shankar, Johnny Winter, Joan Baez i Crosby, Stills, Nash & Young. Program je trajao tri dana, a jedini prekid dogodio se zbog nedjeljne oluje.