Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u 88. godini

Preminuo William Friedkin, režiser kultnih filmova Francuska veza i Egzorcist

Foto: Sitges Film Festival
William Friedkin

Mnogi ga pamte kao člana briljantne generacije filmaša koji su preokrenuli holivudski sistem, snimajući filmove koji su bili provokativni, individualistički i antiautoritarni

Režiser William Friedkin, najpoznatiji po Oscarom nagrađenom filmu Francuska veza i blockbusteru Egzorcist, preminuo je u ponedjeljak u Los Angelesu. Imao je 87 godina.

Njegovu smrt za Variety je potvrdio dekan Univerziteta Chapman Stephen Galloway, inače prijatelj Friedkinove supruge Sherry Lansing.

Friedkinov posljednji film, The Caine Mutiny Court-Martial, s Kieferom Sutherlandom u glavnoj ulozi, trebao bi imati premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

Mnogi ga pamte kao člana briljantne generacije filmaša koji su preokrenuli holivudski sistem, snimajući filmove koji su bili provokativni, individualistički i antiautoritarni.

Friedkinov karakter možda najbolje opisuje sljedeća scena:

Alfred Hitchcock mu je jednom prigovorio što ne nosi kravatu na setu (tad mladog redatelja angažirao je 1965. za epizodu NBC-jevog The Alfred Hitchcock Houra). Friedkin se osvetio tako da je one večeri kada je osvojio nagradu Ceha režisera za film Francuska veza prošao pokraj Hitchcocka na putu s podija, namjestio svoju leptir-mašnu i dobacio mu: “Kako ti se sviđa kravata, Hitch?”