Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priča o OK Festu: Kako se jedan policajac susreo s nepoznatim (FOTO/VIDEO)

glavna
Foto: Fokus/OK Fest

“Vidiš, svake godine ovaj festival nas oživi. Cijelo ovo područje postane drugačije, živahnije”, priča mi Vlado dok smo se trećeg dana OK Festa ispod neobičnog platna skrivali od kiše.

Vlado je mladić koji živi u selu nedaleko od Tjentišta i do sada je svake godine pohodio OK Fest koji se održavao po četvrti put.

Njegove riječi možda i najbolje opisuju o kakvoj se manifestaciji radi, a to je, bez premca već sada jedan od najboljih festivala, ne samo u BiH, nego u regionu i sa ogromnim  kapacitetom da raste i bude što veći. Što će se, ako se ovako nastavi, nesumnjivo i ostvariti.

Smješten u predivnom dijelu BiH, sa nestvarnom prirodom, zelenilom i kristalno čistim vodama, Tjentište više liči na mjesto gdje se nalaze luksuzna švicarska odmarališta za bogate penzionere, nego na lokaciju koja, kako kaže Vlado, oživi tek par dana u godini. Toliko imamo prirodnog potencijala, a tako malo znamo šta ćemo sa njim.

OK Fest se ove godine održavao četvrti put i zamišljen je kao festival na kojem nastupaju najkvalitetnije grupe i pojedinci koji dolaze iz regiona.

Ne treba mnogo trošiti riječi na ovogodišnje učesnike. Redom su to vrlo poznata imena. Svi sve znaju o Josipi Lisac, Disciplini kičme, Psihomodo popu, TBF-u, Van Goghu, Damiru Urbanu, Letu 3 i Dubiozi kolektiv.

Organizatori su dobro smislili i “fintu” da svaku noć na Main stageu nastupaju bendovi koji sviraju stvari nekada velikih jugoslovenskih grupa.

Tako su prvu noć, a praktično i festival, otvorili Maljčiki, tribute band Novog talasa, drugu noć su nastupila Deca iz vode, koji su svirali pjesme EKV-a, dok je treću noć nastupila Tribute to Azra.

OK Stage je bio praktično pozornica za zagrijavanje. Tu su od poslijepodnevnih sati masu “ložile”, također, poznate grupe, poput Straight Jackina, E-Playa, Kande, Kodže i Nebojše, Dece loših muzičara, te Zostera, koji, ruku na srce, zaslužuje Main stage bez ikakve dileme.

Takva zabava po kiši kada je svirao Zoster dugo nije viđena.

OK Summer stage bio je postavljen pored  kupališta, nalik velikom betonskom bazenu, koji se puni iz obližnje rijeke. Informacija koja je kružila  da je kupalište otvoreno samo za vrijeme festivala nije tačna, nego je ono dostupno tokom cijelog ljeta.

Organizacija samog festivala, bila je bez premca. Svima su bili uvijek nadohvat ruke spremni pomoći, dok su momci iz obezbjeđenja profesionalno obavili posao.

Neki su se, doduše, previše uživili u svoje uloge, pa ih niste mogli ubijediti da ste novinar i ako vam akreditacija visi oko vrata.

Da festival odskače od navika i običaja cijelog kraja, pa i BiH, dokaz je policajac koji nas je zaustavio dok smo iz Foče putovali do Tjentišta. Nakon legitimisanja i spoznaje da smo novinari, kratko prokomentarisao: “Idete na ovu manifestaciju bluda”.

Tradicionalizam, duboko ukorijenjen u bh. društvo, ne voli što je novo i drugačije. A OK Fest je to novo i to drugačije, to je vjetar koji je donio promjenu u sredinu koja, kako reče Vlado, “oživi i postane drugačija”.

Na mjestu gdje su prije više od 70 godina partizani izvojevali pobjedu na Sutjesci, suprostavivši snažnoj nacističkoj armiji, potpomognutoj ustašama i četnicima, mladi iz svih krajeva BiH i susjednih zemalja, se ponovo okupljaju zajedno.

Okupila ih je muzika, priroda i želja za druženjem.

Samo par stotina metara dalje nalazi se spomenik na Sutjesci, kao i muzej posvećen toj krvavoj bitki. Ali o tome u nekom drugom tekstu i nekom drugom prilikom. Sada je važno da je OK Fest prošao u najboljem redu i da su oni, poput policajca kojem je sve ovo “manifestacija bluda”, bili majorizirani barem ovih nekoliko dana.