Borba protiv piraterije

Producenti “Tome” prijavili MUP-u neovlašteno dijeljenje filma na internetu

Toma – film Dragana Bjelogrlica

Producenti filma “Toma” Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić pozvali su poštovaoce umjetnosti Tome Zdravkovića da pravo iskustvo dožive u kinu

Produkcijske kuće MinaCord i CobraFilm, koje su vlasnici autorskih prava filma “Toma”, prijavili su Odjeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova neovlašteno dijeljenje linka na kojem se nalazi taj film na društvenim mrežama.

O neovlaštenom dijeljenju filma na društvenim mrežama obaviještena je i Antipiratska agencija Srbije (SAPA), koja je tokom vikenda uočila više stotina linkova, koji su svi dalje procesuirani u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

Kako se navodi u saopćenju, iz agencije SAPA napominju da “po krivičnom zakoniku Srbije, kao i zemalja u regionu, svaki vid objavljivanja ili dijeljenja autorskog djela spada u kršenje autorskih i srodnih prava, te da svako ko se bavi ovakvim djelatnostima nosi punu krivičnu i materijalnu odgovornost za nastalu štetu”.

“Svi uočeni korisnici, koji su neovlašteno delili film ‘Toma’, obaviješteni su da ukoliko sa svojih naloga ne uklone sporni materijal, protiv njih će biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal, koja će se odnositi na direktnu umiješanost u neovlašteno iskorištavanje autorskog djela ili predmeta srodnog prava, kao i materijalnu nadoknadu za štetu nanesenu djelovanjem”, navodi se u saopćenju.

Producenti filma “Toma” Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić pozvali su poštovaoce umjetnosti Tome Zdravkovića da pravo iskustvo dožive u kinu.

“Piraterija je nepoštovanje djela. Piraterija je krađa. Piraterija nema dušu. Svaki kadar, svaka kompozicija u filmu ‘Toma’ snimljena je tako da se u njoj uživa na velikom platnu i svim pogodnostima koja nude današnja kina. I upravo tu emociju nikada ne možete doživjeti na monitorima kompjutera ili telefona”, poručili su Joksimović i Bjelogrlić.

Oni su dodali da ih ipak raduje činjenica da publika i dalje u velikom broju odlazi u kino da “na pravi način doživi priču o ‘Tomi'” i podsjećaju da je film pogledalo više od 500.000 gledalaca.