Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael Gargiul

Proglašen krivim za ubistvo djevojke slavnog glumca, moguća i smrtna kazna

ubica-ashton-kutcher

Jedan od svjedoka u cijelom procesu bio je i glumac Asthon Kutcher koji je bio u vezi s jednom od žrtava

Kalifornijski sud je proglasio krivim Michaela Gargiula (43) za ubistvo dviju i pokušaj ubistva treće žene, javlja CNN.

Ubica Kutcherove djevojke

Tužitelji u Los Angelesu su opisali Gargiula kao “hladnog serijskog ubicu” koji je vrebao žene u planiranim napadima, kako saznaje BBC. Gargiula je proglašen krivim zahvaljujući svjedočenju svoje posljednje žrtve, djevojke Michelle Murphy (26), koja mu je uspjela pobjeći prilikom napada koji se dogodio 2008. godine.

Jedan od svjedoka u cijelom procesu bio je i glumac Asthon Kutcher koji je bio u vezi s jednom od žrtava. Njegova djevojka, Ashley Ellerin je ubijena u noći kada je s njim trebala ići na zabavu poslije dodjele Grammyja, 2001. godine.

Kutcher je te večeri pokucao je na njezina vrata, a kako ona nije odgovarala, on je pretpostavio da je ljuta zbog njegova kašnjenja. Ipak, kazao je da je pri odlasku pogledao kroz prozor i vidio mrlje za koje je mislio da su od prolivenog vina. Njezino je čak 47 puta nožem izbodeno tijelo pronađeno idućeg jutra.

Moguća i smrtna kazna

Druga žrtva bila je Maria Bruno, koja je stanovala u istoj zgradi kao i ubojica. Ona je napadnuta nožem dok je spavala 2005. godine. Brutalnost napada, zajedno s oružjem, mjestima na kojima su počinjeni zločini (domovi napadnutih žena i njihova blizina ubicinom mjestu stanovanja) faktori su koji su povezali sve slučajeve u slagalicu, u kojima je krunski dokaz bila djevojka koja je preživjela napad.

Branitelji su tvrdili da za prva dva slučaja policija nema dokaza dok su ga za pokušaj ubistva djevojke, koja je svjedočila protiv njega, branili stanjem “disocijativne fuge” (jedne vrste amnezije), kako javlja BBC.

Nakon četverodnevne rasprave porota je Gargiula proglasila krivim za oba ubistva. Smrtna kazna je moguća, no do nje će možda doći nakon izricanja kazne za počinjene zločine, premda je Kalifornija nedavno stopirala svoja pogubljenja.

Nova suđenja

Prije izricanja kazne predstoji Gargiuli, i suđenje o prisebnosti u trenutku počinjenja zločina. Gargiula je optužen za još jedno ubistvo u državi Illinois gdje je napao Triciju Pacaccio, stariju sestru jednog svog prijatelja još 1993. godine.

Vjerojatno će biti izručen državi Illinoisu kako bi mu se sudilo u odvojenom postupku, u kojem će biti iskorišteni novi dokazi, prikupljeni 2011. godine.