Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Prva radionica za EFP dizajnere: Razvoj evropske modne scene na globalnom tržištu

EU PRVA RADIONICA 1 (1)

Snagu European Fashion Passport-a i rada na globalizaciji modne scene Europe, dokazuju i partneri European Fashion Passport-a

U EU Info Centru jutros u zgradi Evropske Unije u BiH zvanično je otvoren European Fashion Passport. Njegova ekselencija gospodin Khaldoun Sinno, zamjenik ambasadora Delegacije EU, imao je čast da otvori European Fashion Passport 2019.

„Sretan sam i počašćen što sam ovdje. EU je u ovom svijetu ogromna sila, a ona je velika zajednica za mnoge različite nacionalnosti i religije, baš kao i moda. Europska unija je ogromna ekonomska sila bez granica s ogromnim prihodima od industrije, trgovine i mnogih drugih područja, pa ljudi zaboravljaju da moda predstavlja 5% prihoda EU, jer EU kao i moda ne poznaju nikakve granice. Ovaj je događaj savršen primjer transparentnosti EU-a i spremnosti pomoći mladim ljudima da razviju svoje snove.“- Rekao je njegova ekselencija gdin. Khaldoun Sinno.

Učesnici radionice su bili dizajneri u projektu European Fashion Passport te gosti Dijana Kozadra – tekstilni konstruktor iz BiH, Branka Vučetić Atletić – direktorica fakulteta dizajna Profokus Zagreb, Hrvatska, Kristina Atletić- project menager u Učilištu Profokus, Hrvatska i gdin Adnan Hajrulahović Haad – modni dizajner, BiH.

„Snagu European Fashion Passport-a i rada na globalizaciji modne scene Europe, dokazuju i partneri European Fashion Passport-a. Bitna je stvar da je delegacija EU u BiH podržala ovaj projekat. Naravno pored Europske Unije projekat su podržali i Španska, Mađarska, Belgijska, Slovačka, Holandska, Švedska i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Dovesti Bosnu i Hercegovinu u kontest Europe za našu krhku modnu scenu je više nego neophodno da bi se našim dizajnerima otvorio put na spomenuto tržište.“-kazao je Art direktor projekta i modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad.