Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razlog zašto nakon filma piše “Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna”

dicaprio film34

Više manje svaki film koji ste pogledali završava (ili počinje) s nekom varijacijom rečenice: “Ovo je djelo fikcije. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna”.

No, jeste li znali kako je sve počelo?

Za sve je kriv Grigorij Rasputin, poznati ruski mistik i intimus porodice Romanov. Sve je započelo kada je prognani ruski princ tužio MGM 1933. zbog filma koji su snimili o Rasputinu i u kojem, tvrdio je princ, okolnosti oko Rasputinove smrti nisu prikazane tačno.

A princ je to vrlo dobro znao jer upravo ga je on i ubio.

Šta se dogodilo s Rasputinom

1916., bogati i obrazovani princ Feliks Jusupov bio je jedan od ruskih aristokrata zabrinutih zbog rastućeg utjecaja koji je Rasputin, poznati svećenik, vidovnjak, iscjelitelj, karizmatik i seljak, imao na kraljevsku porodicu, a posebno na caricu koja je u njemu vidjela “božjeg poslanika koji brine za budućeg cara”.

Njegov se utjecaj kasnije proširio i na privredna i politička pitanja, a to je bilo nešto što velikaši nisu mogli tolerirati.

U noći na 30. decembar 1916. odlučili su ga smaknuti. Prvo su ga otrovali vinom i kolačima, no otrov nije djelovao. Zatim ga je princ Jusupov ustrijelio iz neposredne blizine, pa je Rasputin pao na pod naizgled mrtav. Nakon nekoliko minuta ustao je, udario Jusupova i pokušao pobjeći. Ostali urotnici su ga uhvatili, istukli, ispalili u njega još nekoliko hitaca, te ga bacili u hladnu rijeku Nevu. Kad je Rasputinovo tijelo pronađeno, pluća su mu bila ispunjena vodom, a to je pokazalo da nije bio mrtav te da je pružao otpor sve dok se nije utopio u hladnoj rijeci.

Iako je Rusputinova smrt duboko uznemirila caricu, car je Jusupovu “progledao kroz prste” i nakon svega samo protjerao princa i njegovu suprugu Irinu (a na taj mu način nenamjerno pomogao da izvuče živu glavu jer uskoro je uslijedila i krvava revolucija).

Problemi s tužbom

Šesnaest godina kasnije, MGM je odlučio snimiti film “Rasputin i carica”, utemeljen na svemu što se dogodilo, ali u glavni lik i ubica Rasputina nije bio Jusupov već princ Čegodajev koji je stvoren na temelju nekoliko stvarnih likova.

rasputin2

Jusupov, koji je u to vrijeme jedva spajao kraj s krajem u Parizu, čuo je za film i zaključio da se radi o kleveti te da će publika shvatiti da se radi o njemu. Doduše, neobično je da mu je smetao taj detalj jer sam je objavio memoare u kojima detaljno opisuje kako je ubio Rasputina. No, bio je u pravu, a New York Times odmah nakon izlaska filma napisao je da je očito da je Čegodajev zapravo Jusupov.

Budući da je i sam priznao da je ubica Rasputina, Jusupov slučaj nije mogao riješiti na sudu, ali snašao se rekavši da je film oklevetao njegovu suprugu. Naime, u filmu postoji i princeza Nataša koja podržava Rasputina koji je hipnotizira i siluje. U korist mu je išlo i to da sličnost između njega i Čegodajeva zaista postoji, ali Irina i Rasputin u stvarnosti se nikada nisu ni upoznali.

Jedna od istraživačica koji su radili u MGM-u čak je i upozorila na ovu netačnost i dodala da bi ih Jusupovi zbog ovog mogli tužiti, ali oni su upozorenje zanemarili i otpustili je. Bili su zadovoljni scenom silovanja iako se radilo o njihovoj izmišljotini. Doduše, bilo bi logičnije da se radilo o odnosu između Rasputina i carice jer kolale su priče, ali budući da su u tim ulogama bili brat i sestra Barrymore, to nisu mogli učiniti.

Za svaki slučaj, sve je laž

Irina Jusupov tužila je studio, a sud je presudio u njezinu korist i dodijelio joj odštetu u iznosu od 125.000 dolara. MGM je morao povući film i ukloniti uvredljivu scenu.

MGM-u je presudila rečenica: “Film se bavi uništenjem carstva. Neki od likova su još uvijek živi, a ostali su nasilno skončali”. Da su se ogradili od toga na način na koji se u filmovima to čini danas, branili bi se time da film nije potpuno tačan prikaz stvarnih osoba i događaja.

Pretjerano oprezni studiji nakon ovog su slučaja počeli stavljati ove “ograde” na svaki film koji su izbacili, a isto se počelo raditi i u ostatku svijeta. Desetljećima ograđivanje je bilo apsolutno pa su isto upozorenje imali čak i filmovi koji su u potpunosti djelo fikcije. Primjerice, film “Razjareni bik” u čijem je nastanku sudjelovao pravi Jake LaMotta na temelju čijih je memoara nastao scenarij i koji je tokom snimanja bio u funkciji konzultanta, na samom kraju za svaki slučaj ima i informaciju da je u potpunosti fiktivno.

Studiji su tek nedavno ublažili ovu praksu pa često možemo vidjeti da su određeni filmovi “dijelom inspirirani stvarnim događajima”.