Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Pozorištu mladih

SaMeet konferencija u Sarajevu namijenjena kreativcima iz muzičke industrije

sameet konferencija
Foto: Adnan Lingo

SaMeet teži da pokrene renesansu kulturne i muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini i inspiriše mlade kreativce da pokrenu vlastite projekte

Garden of Dreams, SO.. Creative Growth Agency i Udruženje ZORA organizatori su dvodnevne Sarajevo Creative Meet – SaMeet konferencije koja je danas počela i održava se u Pozorištu mladih, a namijenjena je kreativcima, profesionalcima iz muzičke industrije i ljubiteljima muzičke umjetnosti.

Armin Šestić iz Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA kaže za Fenu da je ideja za konferenciju nastala iz njihove posjete Liverpulu (Velika Britanija), koji je jedan od UNESCO-vih muzičkih gradova.

-Želimo njihova iskustva muzičkih gradova da približimo Sarajevu, da bi ovaj grad u budućnosti ponovo postao (osim filmski) i muzički grad. Nekad smo sve to imali, trebalo bi da na tom temelju gradimo Sarajevo kao muzički grad – istaknuo je.

Za to je kaže bitno mnogo segmenata, koji čine jedan grad muzičkim poput intrastrukture, finansiranja, ali i broja klubova, kao i broja prodavnica za prodaju instrumenata i ploča.

-Konferencijom želimo da iskoristimo iskustva ljudi iz Velike Britanije, nađemo ideje i mogućnosti da bi se mogla kod nas razvijati kreativna kulturna industrija – kazao je.

Direktorica British Councila za zapadni Balkan Clare Sears kaže da se u Ujedinjenom Kraljevsku dosta bave kreativnom ekonomijom jer shvataju koliki je to potencijal. Žele potaknuti i druge, zarad uspjeha kakve oni imaju u toj oblasti.

-Svjesna sam muzičke i generalno kulturne scene na zapadnom Balkanu i konkretno u Bosni i Hercegovini. Zato shvatam značaj da se motivišu investicije u tu oblast razvoja BiH – kazao je.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly kazao je na otvaranju konferencije da je važno pronaći nove i kreativne načine za njegovanje uspješnog i nezavisnog poduzetničkog kulturnog sektora koji je u stanju suočiti se sa izazovima bez presedana i pronaći nove poslovne modele i izvore prihoda.

Ističe da su Sarajevo i BiH oduvijek bili poznati po muzičkim talentima, a današnja forma se fokusira na načine da se bolje podrži taj talent gledajući infrastrukturu i distribuciju produkcije.

-Mislim da je važno da vlasti djeluju i daju doprinos u oblikovanju i otvaranju okruženja koja potiču umjetnička nastojanja jer bogat kulturni život je ono što svakom gradu i zemlji daje smisao i pokreće ekonomiju koja gradi prosperitet – kazao je.

Ministar za kulturu i sport KS Kenan Magoda ističe opredjeljenje Vlade KS za poboljšanje kvalitete života građana, time kulture i sporta baš kroz kreativnu industriju. Mora se napraviti iskorak i kazati da, kako je istaknuo, kultura nije skupa a ima značaj i za privredni sektor.

-Mi smo na budžetu za ovu godinu pokazali ozbiljan iskorak u finansiranju kreativne industrije. Ali ni to nije dovoljno, koliko imamo kvalitetnih projekata. Time čuvamo i radna mjesta – kazao je.

SaMeet teži da pokrene renesansu kulturne i muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini i inspiriše mlade kreativce da pokrenu vlastite projekte. U okviru konferencije publika će imati priliku poslušati panele, diskusije i prezentacije profesionalaca kreativne industrije iz regije i svijeta.