Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peter Nygård

Uhapšen modni tajkun: “25 godina je seksualno terorisao siromašne djevojčice”

Savezni tužitelji iz Ureda državnog tužitelja Sjedinjenih Američkih Država optužnicu protiv Nygårda podigli su u utorak, a kako kažu, sumnja se da je njegovo kriminalno ponašanje trajalo više decenija te da je zločine počinio u SAD-u, Kanadi i na Bahamima

Peter J. Nygård (79), finsko-kanadski modni poduzetnik te osnivač firme za proizvodnju ženske odjeće Nygård International, uhapšen je u utorak na temelju optužnica koja ga tereti za trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, reketarenje i druge zločine u koje je bilo uključeno više desetaka žena, među kojima je bilo i maloljetnica, piše The New York Times.

Savezni tužitelji iz Ureda državnog tužitelja Sjedinjenih Američkih Država optužnicu protiv Nygårda podigli su u utorak, a kako kažu, sumnja se da je njegovo kriminalno ponašanje trajalo više decenija te da je zločine počinio u SAD-u, Kanadi i na Bahamima.

Nygård je u ponedjeljak na zahtjev SAD-a te temeljem dogovora o izručivanju uhapšen u Winnipegu u Kanadi.

Tužitelji tvrde da je Nygård tokom perioda od 25 godina koristio utjecaj svoje firme i zaposlenika kako bi regrutirao punoljetne i maloljetne ženske osobe te iste potom iskorištavao za ispunjenje vlastitih seksualnih poriva te poriva svojih prijatelja i poznanika. Žene su često dolazile iz siromaštva, a neke su bile zlostavljane i prije nego što ih je Nygård regrutirao.

Nygård je, navodi se u optužnici, seksualno zlostavljao neke svoje žrtve dok su druge zlostavljali njegovi saradnici. Tužitelji kažu da su Nygårdovi suradnici neke žene drogirali kako bi “osigurali da će ispunjavati njegove seksualne prohtjeve”.

Nygård je uživao reputaciju plejboja, a jednom je rekao da su mlade žene koje su bile u njegovom društvu “izvor mladosti”. Rođeni Finac s kanadskim državljanstvom svoju je multinacionalnu modnu firmu pokrenuo prije više od 50 godina u Winnipegu.

Nygård je u februaru ove godine napustio firmu Nygård International nakon što su agenti Saveznog istražnog ureda (FBI) izveli racije u njegovom domu u Los Angelesu i ured njegove firmu u New Yorku.