SHOWbuzz

Virtuozni solisti MAS večeras na finalnom koncertu gudačkog orkestra

03/09/2016

Šesto izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala (SCMF) večeras će u Sarajevu predstaviti pretposljednji koncert, na kojem će nastupiti Belma Alić, Chris Finckel, Bernard Rose, Deborah Wong te Mirna Mlikota uz gudački orkestar MAS.

Na koncertnom programu naći će se djela Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Milana Prebande i Astora Piazzole.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgenyja Xaviereffa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi, kao i doktorski studij ove godine, umjetnička je rukovoditeljica Kamernog gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu.

Kao čelist Manhattan String Quarteta, Chris Finckel se pojavio na mnogim svjetskim pozornicama kamerne muzike i izuzetno je cijenjen zbog posvećenosti izvedbama savremene umjetničke muzike, gdje je učestvovao u premijernim izvedbama djela preko 150 kompozitora.

Američki pijanista Bernard Rose koji je studije završio na Columbiji i Julliard School, vrsni je kamerni muzičar i veoma cijenjen pedagog, čiji su studenti ostvarili zavidan uspjeh u najširim internacionalnim prostorima.

Violonisticu Deborah Wong karakterizira izuzetna sposobnost sviranja stilski različitih perioda, što je sarajevska publika već imala priliku da čuje kroz prethodna izdanja SCMF-a, nastupajući sa Manhattan String Quartetom.

Osim navedenih umjetnika izvođača, publici će se večeras predstaviti mlada flautistica, studentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Mirna Mlikota, rođena 1993. u Zenici. Dobitnica je više prvih i specijalnih nagrada na federalnim takmičenjima.

Jedan od najvažnijih ansambala Muzičke akademije u Sarajevu je Gudački orkestar. Inicijatori i osnivači prvog Orkestra nakon rata, nekadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić i profesor violončela Yevgeny Xaviereff, još 1999. postavili su cilj da repertoar, osim umjetničkog razvoja studenata, bude i u službi otvaranja novih pogleda na umjetničku muziku za publiku na prostoru BiH.

Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija SMCF-a sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku, saopćili su organizatori.

Komentari