Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto je Kina zabranila novi film legendarnom medvjediću?

pooh

Mališani u Kini biće uskraćeni za novu verziju popularnog crtaća o malom žutom medvjedu Winnie Poohu, jer su kineski cenzori zabranili distribuciju ovog filma, navodno jer medvjedić podsjeća na njihovog predsednika Xi Jinpinga.

Kako prenosi BBC, kineske vlasti nisu dozvolile distribuciju novog diznijevog igranog filma “Cristophere Robine, gdje si?”, čime je Peking nastavio borbu protiv malog žutog medvjeda, a sve zbog navodne sličnosti sa kineskim predsjednikom.

I prošle godine kineske vlasti su se borile protiv Winnieja, kada su na društvenim mrežama zabranili njegove fotografije, te je ovaj žuti meda postao simbol otpora u Kini, piše britanski “Standard”.

Kao ni prošle, ni ove godi ne kineske vlasti nisu objasnile zašto je film “Cristophere Robine, gdje si?” neprikladan za tamošnju publiku, ali BBC navodi da se pretpostavlja da je to dio nacionalne kampanje protiv Winnija Pooha, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile poruke u kojima se ističe sličnost animiranog junaka sa predsjednikom Xi Jinpingom.

Još prije pet godina na internetu se pojavio takozvani meme u kojem je slika Winnija Pooha sa Tigerom nalijepljena uz fotografiju Xi Jinpinga i Baracka Obame.