Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Životna priča modne legende: Od teške bijede do milijardi na računu

Ralph Lauren

Još kao srednjoškolac 1957. godine, modni mogul Ralph Lauren je pod svoje ciljeve u budućnosti napisao “Milioner”.

Ovog utorka je modna legenda najavila da će odstupiti s mjesta izvršnog direktora kompanije Polo Ralph Lauren, ali i dalje će učestvovati u njenom radu kao predsjednik uprave, te glavni kreativni direktor.

Njegovo bogatstvo procijenjuje se na šest milijardi dolara!

Prije nego što je postao modna ikona, bio je Ralph Lipschitz, najmlađi sin židovskih imigranata, koji je s porodicom živio u njujorškom Bronxu. Bijeg od porodičnog siromaštva tražio je u kinu, gdje je zamišljao da je jedan od likova iz filmova koje je gledao.

“Doslovno se uplitao u fantazije tadašnjih filmova. Sebe je smještao u scene u kojima su glumili muškarci poput Garyja Coopera i Caryja Granta. Tu svoju sposobnost odlaska u svijet mašte kasnije je prebacio u modnu industriju”, rekao je autor knjige “Pravo autentično: Pravi život Ralpha Laurena” Michael Gross za Bloomberg.

Ralph Lauren1

Od svojih skromnih korijena odvojio se kad je kao tinejdžer promijenio ime u ono po kojem ga svi znamo. Razlog za promjenu bile su godine zadirkivanja vršnjaka. Nakon kratkog služenja vojske, Ralph se vratio u New York i počeo raditi kao službenik u Brooks Brothers.

Ono što je zauvijek odredilo njegovu budućnost bila je jedna polo utakmica, koja je u njemu probudila poduzetnički duh.

RalphLauren

“Vidjeli smo nevjerojvtne stvari. Srebro, kožu, konje, visoke mršave plavuše s velikim šeširima i visoko društvo koje nije ni znalo za nas”, rekao je njegov prijatelj Warren Helstein, s kojim je otišao na utakmicu.

Taj ga je događaj potaknuo da počne razvijati brend elegantne, kvalitetne odjeće koji je s vremenom postao Polo Ralph Lauren. Samo sa srednjoškolskim svjedočanstvom i nekoliko pohađanih časova poduzetništva, Lauren je odlučio pokrenuti svoju kompaniju, a to je bila jedna od mnogih odluka koje su ga pretvorile u legendu.

Sljedeća je bila ona o dizajniranu širokih šarenih kravata u vrijeme kad su svi nosili uske neupadljive. Svojim radikalnim pristupom osvojio je Bloomingdale's i mnoštvo kupaca. U samo jednoj godini prodao je kravata u vrijednosti od pola miliona dolara.

Nekima bi to bilo dovoljno, no on je želio proširiti kompaniju.

“Ralph ne sjedi ni minute na lovorikama. Možete uživati na trenutak, ali morate nastaviti i ne možete biti poni koji zna izvesti samo jedan trik”, rekao je njegov štićenik John Varvatos za Bloomberg.

Kad je riječ o novim idejama u dizajnu, one su uvijek bile jednostavne. Odjeća koju je dizajnirao bila je onakva kakvu bi i on sam nosio, odjeća koju bi nosila filmska zvijezda.

“Ono što ste mislili da nosi Cary Grant niste mogli pronaći u dućanima. Stvari koje sam ja radio niste mogli kupiti ni pronaći bilo gdje drugdje”, kazao je Lauren 1993. godine.

Ralph Lauren2

Dionice kompanije počeo je prodavati 1997. godine, a s tom se odlukom dugo borio. Nije bio siguran želi li dioničare i odbor, no na kraju je to prihvatio, osiguravši se da je posljednja riječ ipak njegova.

Danas taj 75-godišnjak uživa u svim plodovima svog rada, vilama na Jamajci, Long Islandu, Manhattanu, u Bedfordu i Coloradu. Vlasnik i jedne od najvrjednijih kolekcija automobila na svijetu. Iako je odstupio s mjesta izvršnog direktora, ne namjerava napustiti kompaniju.

“Kad počnu dizajnirati stvari koje ne razumijem, otići ću, no zasad nemam namjeru otići”, rekao je nedavno za “The New York Times”.