Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikad riješena misterija

Cijela porodica je nestala preko noći, šok je uslijedio kada se saznalo šta im se desilo

Foto: Društvene mreže

Ova misterija i dalje intrigira i ostavlja mnoga pitanja bez odgovora

U aprilu 2011. godine, cijela porodica Dupont de Ligonnes iz francuskog grada Nanta nestala je bez traga. Šta se zapravo dogodilo sa ovom omiljenom i cijenjenom porodicom?

Radi se o bračnom paru Xavier i Agnes i njihovoj djeci Arthuru, Thomasu, Anne i Benoitu – nije im bilo ni traga ni glasa.

Nakon što su stvari porodice nestale iz njihovog doma, a kapci na kući ostali zatvoreni, počela je zabrinutost među komšijama. Policija je nekoliko puta obišla kuću, ali ništa sumnjivo nije pronađeno. Tek kada su se pojavila misteriozna pisma sa pričom o tajnom agentu koji radi za američke tajne službe, situacija je postala još zamršenija.

Otac ostao živ?

Xavier, otac, je jedini bio živ i on je tvrdio da je zapravo on tajni agent i da je morao da se priključi programu zaštite svedoka, kao i ostali članovi. Njihovi prijatelji su sumnjali u njegovu priču.

Nakon šeste posjete policije, tijela majke i njene četvoro dece pronađena su zakopana ispod terase, dok je otac Xavier nestao. Istraga je otkrila da su majka Agnes, Arthur, Anne i Benoit ubijeni u periodu od 3. do 5. aprila 2011. godine, dok se Xavier zadržao u kući sedam dana nakon ubistva.

Nakon ubistava, Xavier je kontaktirao svog sina Thomasa, dovodeći ga nazad kući pod lažnim izgovorom. Mediji su spekulisali o tome da su otac i sin viđeni zajedno posljednji put večerajući 4. aprila. On je bio zakopan dalje od majke i troje djece. Nakon ubistava, Xavier je nestao, a policija ga je poslednji put videla na sigurnosnim kamerama u mjestu Roquebrune-sur-Argens.

Iako je teško razumjeti motive ovog strašnog zločina, sumnja se da je finansijska situacija mogla da bude jedan od razloga. Nakon smrti oca, Xavier je shvatio da je bankrotirao, što je možda bio okidač za ovu tragediju.

Foto: Društvene mreže
Xavier sa suprugom Agnes

Nakon svega, Xavier nikada nije pronađen. Postoje spekulacije da je počinio samoubistvo, dok drugi vjeruju da je vješto isplanirao bijeg i da se negdje krije, možda čak i započeo novi život u nekoj drugoj zemlji.

Ova misterija i dalje intrigira i ostavlja mnoga pitanja bez odgovora. Porodica Dupont de Ligonnes ostaje upamćena po strašnoj tragediji koja je zauvijek promenila njihov grad i šokirala čitavu zemlju.

Čak se i Netflix bavio ovom pričom u prvoj sezoni serijala “Unsolved mysteries” u epizodi “House of Terror” (Kuća užasa), a mediji i dalje prenose ovu priču kao jednu od najbizarnijih misterija koja se desila u Francuskoj, prenosi Blic.