Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Dječak se vratio baki nakon što je nestao na 6 godina, nada se da mu majku neće pronaći

Foto: Sky News
Alex Batty iz perioda prije nestanka

Dječak tvrdi da vjeruje da su ga “oteli” iz ljubavi i da su imali najbolje namjere te da se nada da ih policija neće pronaći

Dječak Alex Batty iz Oldhama u Velikoj Britaniji vratio se svojoj baki nakon što je nestao na šest godina, prenosi Sky News.

Imao je 11 godina kad je 2017. otišao na praznike u Španiju s majkom Melanie i djedom Davidom, koji nisu bili njegovi legalni skrbnici. Njegov legalni skrbnik bila je baka Susan Caruana. Majka i djed odveli su ga na praznike i nisu se vratili kući u Oldham, već su nastavili putovati po Španiju, Maroku i Francuskoj.

Živio u dviljini

Nakon što se trojac nije vratio u Englesku kako je planirano, policija je pokrenula istragu. Alexova baka Susan rekla je 2018. kako vjeruje da su ga njezina kći i bivši suprug odveli u inozemstvo kako bi živjeli “alternativnim načinom života”. “Nisu željeli da (Alex) ide u školu, ne vjeruju u redovnu školu”, izjavila je tada. Godinama je s njima živio u divljini.

Dugo su živjeli u blizini Toulousea u ruralnoj “duhovnoj zajednici”. Dječak je od tamo pobjegao sa 100 eura u gotovini, bez mobitela. Hodao je 4 dana, a zatim ga je pronašao student farmacije, koji ga je odvezao u policijsku stanicu. Dječak tvrdi da vjeruje da su ga “oteli” iz ljubavi i da su imali najbolje namjere te da se nada da ih policija neće pronaći.

Foto: Sky News
Melanie Batty

Alex će uskoro proslaviti 18. rođendan. “Znam da neće stupiti u kontakt sa mnom. Sigurno neće riskirati. Javit će mi se tek kad budu znali da će 100 posto biti sigurni. Neće se žuriti za moj rođendan. Nadam se da ih policija neće naći. Oboje ih volim i, ako ih više ne budem vidio, nema veze. Možeš nekog voljeti i ne pričati s njim”, rekao je.

Alex sad ponovno živi s bakom Susan u Oldhamu. U intervjuu je rekao da želi ići na fakultet, da je u inozemstvu koristio ime Zack Edwards te da i dalje većinom razmišlja i govori na francuskom.

“Nije odlična majka”

“Nakon što sam se vratio, teško mi je ponovno razgovarati s ljudima svoje dobi. Bio sam okružen odraslima otkad mi je 11 godina. Toliko sam pričao s njima da sad smatram ljude svoje dobi klincima. Ovo iskustvo se duboko urezalo u mene. I dalje nemam osjećaj da je moj povratak stvaran. Još mi se nije sleglo. Vjerovatno ću se uskoro osjećati normalno, ali treba mi još vremena.”

Foto: Sky News
David Batty

U decembru je rekao da je njegova majka “protiv države i protiv cijepljenja”. Rekao je da je ona odlična osoba i da ju voli, ali da nije odlična majka. Rekao je da se posvađao s njom i da više ne može živjeti s njom. Kaže da to ne bi bilo dobro za njegovu budućnost. Francuski službenici tvrde da je Alexova majka sad u Finskoj. Vjeruje se da mu je djed preminuo prije 6 mjeseci.