Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije riječi kojim je Pablo Escobar neposlušne slao u smrt

pablo escobar

Srebro ili olovo, ili na španskom “plata o plomo” način je na koji je Pablo Escobar držao cijelu Kolumbiju u šaci. Radilo se o ultimatumu koji je postavio svakom policajcu ili bilo kome drugome koji mu je stao na put. U prijevodu, mogli su birati hoće li učiniti ono što Pablo želi ili će primiti metak.

Osim kokaina, za uspjeh Pabla Escobara zaslužni su odanost, nasilje i mito. Na tim je temeljima Escobar gradio svoje carstvo – kartel Medellín, koji je u osamdesetima svaki dan samo u Sjedinjene Američke Države krijumčario 15 tona kokaina.

Većina se odlučila za “plomo”, vodstvo, i omogućila mladiću iz kolumbijskog gradića Rionegro da u svojim rukama drži 80 posto svjetske trgovine kokaina.

Escobar je zarađivao nevjerojatne količine novca. Ricardo, koji je vodio finansije za brata Pabla tvrdi kako su na vrhuncu moći zarađivali 60 miliona dolara na dan.

Godišnje su zarađivali 22 milijarde dolara, a oko deset posto zarade odmah su otpisivali. Znali su da će ih pojesti štakori u podrumima gdje su čuvali gotovinu. Svake sedmice trošili su oko 2.500 dolara samo na gumice kojima su vezali novac na manje hrpe.

Nedavno se otkrilo da Escobarova porodica danas živi u Argentini.

Njegova supruga Maria Victoria s djecom je najprije bila u Mozambiku, a zatim se selila po Južnoj Americi, ali nijedna im zemlja nije htjela dati azil.

Argentina je napokon pristala prihvatiti ih i promijeniti im imena. Maria Victoria tako je postala Maria Isabel Santos Caballero, sin Juan Pablo sad je Juan Sebastian Marroquín Santos, a kćer Manuela nazvala se Juana Manuela Marroquin Santos.

Njihovi su identiteti nedavno otkriveni, a svi još žive u Buenos Airesu i često se moraju ispričavati zbog nedjela svoga oca i supruga.

O nevjerovatnom životu najpoznatijeg i najbogatijeg dilera drogom na svijetu nedavno se snimila i serija, “Narcos”, u kojemu ga glumi Wagner Moura, a koju režira i producira Brazilac José Padilha. U filmu “Izgubljeni raj” prošle godine ga je utjelovio i oskarovac Benicio Del Toro.