Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Jedan litar jedan euro: Prodaju 427,80 litara rakije za 427,80 eura

rakija
Foto: Pixsell
Ilustracija

Razgledavanje robe moguće je 18. oktobra 2023. godine od 12.00 do 12.30, uz prethodnu najavu

Područna carinska kancelarija u Zagrebu prodaje 427,80 litara rakije po cijeni od 427,80 eura.

“Prikupljanje pisanih ponuda, provodit će se od 12. do 19. oktobra 2023. godine do 9.30 sati. Čitanje pristiglih ponuda za prodaju izvršit će se u prostorijama Područnr carinske kancelarije Zagreb, 19. oktobra 2023. godine u 09.35 sati, soba 211. drugi kat, Avenija Dubrovnik 11, 10000 Zagreb. Objava rezultata prikupljanja pisanih ponuda biće 19. oktobra 2023. godine na oglasnoj ploči PCU Zagreb u 11.00 sati”, objavili su na zvaničnim stranicama.

Prikupljanje pisanih ponuda, provodi se po modelu “viđeno kupljeno”, bez garancije, uz obavezu kupca da posjeduje potrebne dozvole i druge isprave.

Razgledavanje robe moguće je 18. oktobra 2023. godine od 12.00 do 12.30, uz prethodnu najavu.

U FBiH se mijenja zakon?

Nedavno je u bh. medijima objavljena vijest kako će se u FBiH uvesti red u proizvodnju alkoholnog pića.

Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”, a procjene pokazuju da je više od 60 posto proizvodnje i prometa tržišno nekontrolisano.

Ali, čini se kako je odzvonilo neograničenom rad “veselih mašina”, jer je FBiH korak bliže ka donošenju propisa u ovoj oblasti. Tako će se domaćini koji godišnje proizvedu 40 litara čistog alkohola, odnosno 100 litara jakog alkoholnog pića, dakle rakije, morati upisati u Registar proizvođača.

Predviđa to Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima koji je prošle sedmice usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Rakija od voća može se zaslađivati kako bi se zaokružio konačni okus. Međutim, konačni proizvod ne smije sadržavati više od 18 grama sladila po litri, izraženog kao invertni šećer”, stoji pored ostalog u usvojenom Nacrtu.

Jedan od glavnih razloga za donošenje ovog zakona je i nepostojanje posebnog propisa – lex specijalis, koji reguliše ovu oblast.

“Na području FBiH proizvode se, prije svega, voćne rakije, te je velika zainteresiranost proizvođača voća, a također i grožđa, da se osiguraju zakonski uslovi, odnosno donesu propisi kojim će se regulisati proizvodnja i promet prije svega rakija, ali i drugih jakih alkoholnih pića”, navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Više o novom zakonu čitajte na ovom LINKU.