Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pogoršanje nejednakosti

MMF upozorava da će umjetna inteligencija pogoditi skoro 40 posto radnih mjesta širom svijeta

umjetna inteligencija
Foto: Linkedin

Međunarodni monetarni fond upozorio je da su visokoprihodne ekonomije izloženije većim rizicima od tržišta u razvoju i zemalja s niskim prihodima

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da će umjetna inteligencija pogoditi skoro 40 posto radnih mjesta i pogoršati ukupnu nejednakost širom svijeta. 

Umjetna inteligencija uticat će na najmanje 40 posto radnih mjesta širom svijeta i ključno je da zemlje izgrade mreže socijalne sigurnosti kako bi ublažile efekte na ranjive slojeve radnika, smatra direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, navodi CNBC. 

Međunarodni monetarni fond upozorio je da su visokoprihodne ekonomije izloženije većim rizicima od tržišta u razvoju i zemalja s niskim prihodima.

Analiza MMF-a kaže da je oko 60 posto radnih mjesta u naprednim ekonomijama kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izloženo umjetnoj inteligenciji i da bi pola tih poslova moglo biti pogođeno. No, tehnologija bi također mogla pomoći u povećanju produktivnosti.

 Prema MMF-u, najsigurniji poslovi su oni s “visokom komplementarnošću” s umjetnom inteligencijom, što znači da će tehnologija pomoći njihovom radu, a bez da ih u potpunosti istisne.

To uključuje poslove s visokim stepenom odgovornosti i poslove koji uključuju interakciju s ljudima, poput hirurga, advokata i sudaca.

Poslovi s “niskom komplementarnošću” bit će u mnogo većem riziku. Poslovi su to koji imaju veću mogućnost da ih zamijeni umjetna inteligencija, poput telemarketinga ili općenito poslova koji ne uključuju potrebu ljudske intervencije. 

Izloženost poslova umjetnoj inteligenciji je 40 posto u tržišnim ekonomijama u nastajanju, uključujući tu i Kinu, Brazil i Indiju te 26 posto za zemlje s niskim dohotkom, što bi moglo dovesti do povećanja socijalne nejednakosti, naveo je MMF.