Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

masovno izlijeganje

Nije zabilježeno više od 200 godina: Na proljeće će se pojaviti milijarde ovih insekata

Foto: Wikipedia

Cikade većinu svog života provode pod zemljom hraneći se korijenjem drveća. Kada su spremni za život na površini, iz njih se izlegu krilate odrasle jedinke

U kasno proljeće očekuje se da će se milijarde insekata pojaviti u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovako masovno izlijeganje nije zabilježeno više od 200 godina.

Insekti sa crvenim očima i krilima, zvani periodične cikade, pojavljuju se u ciklusima od 13 do 17 godina. Ovaj put, međutim, dvije različite grupe ovih cikada izlegle su se zajedno prvi put od 1803. godine, prenosi BBC.

Tokom mjesec dana prekrivat će grane drveća, putokaze i trotoare, a škljocaj koji ovi insekti stvaraju odjekivat će zrakom. Većina ih se navodno izlegla u državama Wisconsin i Illinois, ali ih ne zabrinjavaju predviđanja tamošnjih stručnjaka, jer su insekti, koji inače važe za jedni od najdugovječnijih, potpuno bezopasni.

Čak 1,5 miliona ovih insekata može se izleći iz zemlje po hektaru zemlje, što znači da bi ih se ukupno mogle izleći desetine milijardi, prenosi BBC.

Cikade većinu svog života provode pod zemljom hraneći se korijenjem drveća. Kada su spremni za život na površini, iz njih se izlegu krilate odrasle jedinke.

Jedan od glavnih razloga zašto ovi insekti izlaze na površinu je parenje. Zatim, kada jednom proviruju na površinu, žive samo još četiri do šest sedmica.

“Kada cikade u proljeće počnu da umiru, padaju sa drveća, ima ih mnogo na zemlji, a jak miris trulih insekata širi se po okolini”, rekli su za BBC sa Univerziteta Ilinois.

„Godine 1990. objavljeno je da ljudi u Čikagu lopatama za snijeg čistili mrtve cikade sa trotoara“, dodali su.