Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanada

Munja pogodila avion u letu, sve je snimljeno

grom udario u avion
FOTO: Screenshot/X

Više od polovine udara munja u avione događa se između marta i jula, a udari munja su najčešći kada avion prolazi kroz oblake dok se penje ili spušta

Air Canada Boeing 777 u nedjelju je pogodio grom nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Vancouver u Kanadi. Avion je u trenutku udara prevozio 400 ljudi koji su letjeli iz Vancouvera za London.

Incident, koji je jedan od posmatrača na tlu snimio nije rezultirao nikakvim žrtvama, a avion je mogao nastaviti let i sletjeti prema planu na londonski Heathrow, piše The Daily mail. Munja je udarila u avion i nastavila put prema tlu.

Više od polovine udara munja u avione događa se između marta i jula, a udari munja su najčešći kada avion prolazi kroz oblake dok se penje ili spušta. Temperatura munje je gotovo 30.000 Celzijevih stepeni, odnosno tri je puta toplija od površine sunca.

Zabilježeno je devet avionskih nesreća koje se pripisuju munjama

Unatoč tome što su rijetke, zabilježeno je devet avionskih nesreća koje se pripisuju munjama. Sedam od ovih srušenih aviona bili su komercijalni avioni, a druga dva vojni avioni.

Većina tih nesreća uključivala je let aviona na malim visinama tokom uspinjanja ili spuštanja. Najgora od ovih nesreća bila je LANSA, let 508 iz 1971., u kojoj je poginula 91 od 92 osobe u avionu.