Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brazilski naučnik

Na zmije stao čak 40.000 puta i došao do ključnih saznanja o napadima otrovnica

Foto: X

Njegovo istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, donijelo je ključna saznanja o napadima tih zmija u regiji, zaslužnih za velik dio od ukupno 20 tisuća trovanja godišnje u Brazilu

Brazilski biolog koristio se neuobičajenom metodom istraživanja ponašanja zmija otrovnica – blago je stao na njih čak 40 hiljada puta.

Joao Miguel Alves-Nunes iz istraživačkog centra Butantan u Sao Paulu stao je na zmije (Bothrops jararaca) 40 tisuća puta noseći posebne zaštitne čizme. Riječ je o raširenoj i iznimno otrovnoj zmiji nastanjenoj na jugoistoku Brazila.

Njegovo istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, donijelo je ključna saznanja o napadima tih zmija u regiji, zaslužnih za velik dio od ukupno 20 hiljada trovanja godišnje u Brazilu.

Zmije nisu povrijeđene

Zmije tokom istraživanja nisu povrijeđene, naglasio je Alves-Nunes, dodajući kako je jako važno proučavati ponašanje zmija u tom, dosad neistraženom području, posebno u Brazilu. U većini drugih studija ne istražuje se razlog zašto je zmija napala, rekao je.

-Ako istražujete malariju, možete istražiti virus koji uzrokuje tu bolest, no ako ne proučite i komarca koji je širi, nikad nećete riješiti problem, kazao je Brazilac.

-Testirao sam 116 životinja i na svaku sam stao 30 puta. Tokom niza testova koji su trajali nekoliko dana on je ukupno stao na zmije 40,480 puta.

Foto: Društvene mreže
Joao Miguel Alves-Nunes

Alves-Nunes je stajao ili pored zmije ili blago na njihovu glavu, trup ili rep. Pritom se osjećao potpuno sigurno zbog zaštitnih čizama. Ipak, ranije ga je ugrizla čegrtuša, nakon čega je saznao da je alergičan i na zmijine toksine i na protuotrove, zbog čega je bio dugo hospitaliziran.

Ženke agresivnije

Njegova studija pokazala je da je najviše vjerovatno da će vas ugristi manja Jararaca zmija. Ženske zmije su u pravilu agresivnije i sklonije napadu, osobito kad su mlađe te tokom dana.

Istraživanje je pokazalo i da će ženke češće napasti tijekom visokih temperatura, a da će mužjaci rijetko napasti tokom noći, odabirući radije bijeg.

Vjerovatnost da vas ta zmija ugrize veća je ako ju dirate po glavi nego po tijelu ili repu.

Istraživački tim predvođen Alves-Nunesom nada se da će studija poboljšati distribuciju protuotrova koji se često šalju samo većim bolnicama, zbog čega dio pacijenata mora daleko putovati nakon ugriza.

-Uspoređujući naše podatke s drugim studijama o distribuciji zmija možemo identificirati područja gdje će zmije biti agresivnije, rekao je.