Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje

Novi dokazi: Tajni teret na kineskoj raketi napravio dvostruki krater na Mjesecu

krater mjesec
Foto: NASA/ Univerzitet Arizona

“Ovo je prvi put da vidimo dvostruki krater”, rekao je zrakoplovni inženjer Tanner Campbell sa Univerziteta Arizona

Stručnjaci smatraju da su konačno identificirali objekt koji je 4. marta 2022. udario u Mjesec i iza sebe ostavio dva, a ne jedan krater.

Tim inženjera sa Univerziteta Arizona navodi da se radilo o tijelu rakete Long March 3C koju je odbacila kineska misija Chang'e 5-T1 iz 2014. Dvostruki krater je najvjerovatnije nastao, smatraju naučnici, zbog dodatnog tereta na raketi koji se nije našao na službenom popisu Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA), piše Science Alert.

Bit će teško odrediti o kakvom se tačno teretu radilo bez detaljnijeg pregleda, što je pomalo nezgodno s obzirom na to da se krateri nalaze na nama “suprotnoj” strani Mjeseca koja se nikada ne može direktno vidjeti sa Zemlje.

“Ovo je prvi put da vidimo dvostruki krater”, rekao je zrakoplovni inženjer Tanner Campbell sa Univerziteta Arizona, prenosi Index.hr.

“Za dva kratera približno iste veličine potrebna su dva objekta otprilike jednake mase”

“Znamo da je Chang'e 5 T1 udario direktno prema dolje, a da biste dobili dva kratera približno iste veličine, potrebna su vam dva odvojena objekta približno jednake mase”, dodao je Campbell.

Astronomi su pratili objekt, nazvan WE0913A, od njegovog otkrića u martu 2015. do konačnog pada na Mjesečevu površinu prošle godine.

U početku se pretpostavljalo da se radi o potisniku letjelice kompanije SpaceX, no kasnije se ustanovilo da misteriozni objekt pripada kineskoj misiji iz 2014. godine.

Naučnici su u novom istraživanju analizirali putanju neidentificiranog objekta i promjene u njegovom reflektiranom svjetlu neposredno prije udara kako bi otkrili o čemu se tačno radi.

“Ne znamo o čemu se moglo raditi”

Podaci su ukazali na dodatnu masu, odnosno teret, koja je djelovala kao protuteža motorima na jednoj strani rakete, što objašnjava dvostruki krater. CSNA nije objasnila narav dodatnog tereta. Naprotiv, čak je i zanijekala da se radi o njihovoj raketi.

“Ne znamo o čemu se moglo raditi. Možda je to bila neka dodatna potporna struktura, dodatan instrument ili nešto treće. Vjerovatno nikada nećemo saznati”, kaže Campbell.

Nema ničeg neobičnog u tome da svemirske letjelice odbace rakete tokom misije, ni u tome da udare u Mjesec. No ova situacija je još jedan podsjetnik da svemirsko smeće postaje sve veći problem.

Istraživanje naziva Physical Characterization of Moon Impactor WE0913A objavljeno je u časopisu Planetary Science Journal.