Od petka

Finska zatvara skoro sve granične prelaze sa Rusijom

finska granica
Foto: Screenshot/ YouTube

“Raja-Josepi je najsjeverniji (granični prijelaz) i iziskuje veliki napor da se tamo stigne”, rekao je Orpo na konferenciji za novinare

Finska će od petka, 24. novembra, zatvoriti sve osim svog najsjevernijeg prelaza na granici sa Rusijom u pokušaju da zaustavi priliv azilanata u nordijsku naciju, rekao je u srijedu premijer Peteri Orpo.

Posljednjih nedjelja više od 600 ljudi iz trećih zemalja ušlo je u Finsku preko Rusije i zatražilo azil, što je navelo Helsinki da zatvori nekoliko graničnih prelaza i optuži Moskvu da usmjerava migrante ka svojoj granici. Moskva odbacuje optužbe.

Nakon nedavnih zatvaranja, migranti iz zemalja kao što su Jemen, Afganistan, Kenija, Maroko, Pakistan, Somalija i Sirija prešli su na sjever duž granice od 1.340 kilometra ka Vartijusu i Sali, dvije granične stanice koje su i dalje primale zahtjeve za azil, saopćila je Finska, prenosi RSE.

Finska će zatvoriti tri od četiri preostala granična prelaza počevši od ponoći u petak, ostavljajući otvorenim samo Raja-Josepi.

-Raja-Josepi je najsjeverniji (granični prijelaz) i iziskuje veliki napor da se tamo stigne – rekao je Orpo na konferenciji za novinare.