Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zadarski arhipelag

Prizor iz Hrvatske: U moru snimio “diva među evropskim zmijama”

Foto: Screenshot/YouTube

Četvoroprugi smuk (Elaphe quatuorlineata), najduža je evropska zmija. Naraste čak i do dva i po metra, možda i malo više, i nije otrovna

Muškarac koji se odmarao nakon plivanja na plaži ostrva Molata, u zadarskom arhipelagu, poslao je portalu 24sata.hr snimak na kom se u moru vidi div među evropskim zmijama.

Kako je rekao, u daljini je ugledao delfine kako iskaču iz vode, pa je htio da ih snimi. Ali, u kadar mu je ušao domaći stanovnik, četvoroprugi smuk, najveća evropska zmija.

-Zmija je plivala ravno prema meni. Odmah mi je bilo jasno da je bezopasna zbog goleme dužine, na tom ostrvu i nema otrovnica. Kad je izašao na plažu, malo se odmorio, pogledao me i odgmizao u žbunje, rekao je neimenovani čitatelj za 24sata.hr.

Četvoroprugi smuk (Elaphe quatuorlineata), najduža je evropska zmija. Naraste čak i do dva i po metra, možda i malo više, i nije otrovna.

Rijetko grize, češće sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerovatnoća ugriza čak i ako se uzme u ruku.

Uglavnom se hrani glodarima i izuzetno je korisna.