Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lovci upozoravaju

Samo u BiH: Medvjede hranom privlače u grad kako bi ih snimali

Foto: Screenshot/Arhiv
Ilustracija

Lovci upozoravaju da se takvim neodgovornim radnjama ugrožavaju ne samo medvjedi već i životi ljudi, a ujedno se radi o kažnjivim djelima

Zbog učestale pojave mrkog medvjeda na gradskim ulicama Lovačko društvo “Tetrijeb” iz Kupresa poduzima niz mjera s ciljem udaljavanja medvjeda iz naseljenih mjesta, poput pojačane prehrane i noćnih hajki.

Iz tog lovačkog društva upozoravaju kako u posljednje vrijeme pojedinci bacaju med i drugu hranu u gradske kontejnere kako bi privukli medvjede i snimili ih. Također, zabilježen je slučaj proganjanja životinja motornim vozilima.

Lovci upozoravaju da se takvim neodgovornim radnjama ugrožavaju ne samo medvjedi već i životi ljudi, a ujedno se radi o kažnjivim djelima.

“Ovim putem apeliramo na stanovništvo da ne baca hranu u kontejnere, te time privlače zvijeri u naselja. Isto tako molimo rekreativce da u večernjim satima ne šetaju sami te da prilikom šetnje glasno razgovaraju”, navodi se u priopćenju Lovačkog društva “Tetrijeb”.

Ranije je u razgovoru za Fenu predsjednik Lovačke udruge „Orlov kuk“ Mate Buntić kazao kako na ponašanje životinja utječu neke prirodne pojave, ali i neodgovorno ponašanje ljudi.

-Jedan od razloga zašto se medvjedi pojavljuju u blizini naseljenih mjesta je povećanje njihove populacije zbog zabrane odstrela mrkog medvjeda u FBiH. Veće jedinke iz svog područja potiskuju manje i mlađe jedinke, koje u potrazi za hranom često dolaze blizu naselja ili ulaze u njih – kazao je Buntić.

On je također naveo da su proljetne obilne kiše, odnosno povećana razina vlage, dovele do smanjenja prinosa šumskih plodova kojima se medvjedi hrane, poput borovnice, maline, mukinje, lješnjaka, divljih jabuka, krušaka…

Na ponašanje medvjede također utječe intenzivna sječa šume, kao i buka koju proizvode rekreativci, koji u životinjskim staništima koriste motore, quadove i druga terenska vozila.