Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

austrija

Stranka piva najavila kandidaturu za parlamentarne izbore 

Foto: Unsplash

Za ulazak u parlament, stranci je potrebno četiri posto glasova

Austrijska Stranka piva kandidovat će se na ovogodišnjim parlamentarnim izborima iako joj još uvijek nedostaje sopstveno finansiranje, saopćio je u utorak njen čelnik, podstaknut sve većom podrškom i kazao je da “kriglu vidi kao napola punu”.

Stranka, koju je 2015. godine osnovao doktor medicine i rok muzičar Dominik Wlazny, sada predstavlja stvarnu prijetnju odvlačenja glasova drugim stranakama, posebno onim iz lijevice, u trenutku kada krajnja desnica ima jasno vodstvo u anketama.

“Ogromna podrška”

-Da, Pivska stranka će nastupiti na predstojećim parlamentarnim izborima. Podrška koju smo dobili je ogromna. To nam daje motivaciju da prođemo kroz to – kazao je 37-godišnji Wlazny u izjavi za medije.

U januaru je izjavio da će ulazak u izbornu utrku zavisiti od toga da li je prikupio dovoljno sredstava, što je planirao da učini povećanjem svog članstva na 20.000 “s “oko 1.300 aktivnih članova” na kraju 2023. U utorak je priznao da je još daleko od toga, a izbori bi trebali biti održani do oktobra.

-Ispunili smo više od polovine našeg cilja finansiranja. Naša čaša je napola puna, da tako kažem, i stalno se ulijeva još – kazao je Wlazny.

Stranka se kandidirala na posljednjim parlamentarnim izborima 2019. i dobila samo 0,1 posto glasova, ali je Wlazny bio treći na predsjedničkim izborima 2022. sa 8,3 posto osvojenih glasova. Nedavna istraživanja javnog mnijenja ustanovila su njegovu podršku na između pet i sedam posto.

Za ulazak u parlament, stranci je potrebno četiri posto glasova.

Stranka je ranije vodila kampanju o ozbiljnim pitanjima i onima manje ozbiljnim, od poboljšanja javnog zdravstvenog sistema do postavljanja javnih fontana piva u Beču.

Za razliku od opuštenog i ikonoklastičnog stila koji projektuje, Wlaznyjeva nedavna pojavljivanja pažljivo su vođena na pozornici. On nije odgovarao na pitanja novinara nakon kratke izjave u utorak, prenosi Reuters.