Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turkmenistan

Uveli obavezan test nevinosti među učenicama, žele “procijeniti moral tinejdžerki”

Foto: Azathabar.com

“Na testovima je otkriveno da neke od djevojčica nisu djevice, a njihovi roditelji su pozvani i osramoćeni pred svima u školi”, rekao je tada za RSE izvor upoznat sa ovim pitanjem

Učenice srednjih škola u turkmenistanskoj obalnoj pokrajini Balkan podvrgnute su obaveznim testovima nevinosti, za koje zvaničnici kažu da su potrebni za procjenu morala tinejdžera, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Vlasti nisu tražile saglasnost tinejdžera ili njihovih roditelja za kontroverzne testove koje su obavili ginekolozi, reklo je nekoliko roditelja i učenika za RSE.

Učenici koji “padnu” na testu budu prijavljeni policiji i sigurnosnim službama, tvrdi prosvjetni radnik upoznat s kampanjom.

“U gradovima Balkanabat i Turkmenbaši sve učenice od 9. do 11. razreda prisiljavaju se na ginekološki pregled. Popis djevojaka za koje je tokom testiranja utvrđeno da su imale seksualni odnos dijeli se s lokalnom policijom i Ministarstvom državne sigurnosti”, rekao je za RSE muškarac koji je želio ostati anoniman.

Policija često provjerava mobitele djevojaka s popisa kako bi tražila informacije o njihovim seksualnim partnerima, tvrde drugi prosvjetni radnici.

Opsežne inspekcije

“Službenici za provođenje zakona objasnili su da se to radi kako bi se identifikovale i privele pravdi osobe koje su imale intimne odnose s maloljetnicama”, rekao je radnik u glavnom gradu pokrajine, Balkanabatu.

“Trenutno su u toku opsežne inspekcije u pokrajini”, dodao je.

Prosvjetni radnici govorili su pod uslovom anonimnosti, navodeći sigurnosne razloge u strogo kontrolisanoj centralnoazijskoj državi. RSE je kontaktirao vladine zvaničnike u pokrajini Balkan za komentar, ali nije dobio odgovor.

Vlada nije ponudila javno objašnjenje zašto se provode ginekološki pregledi, ali radnik iz Balkanabata sumnja da su testovi povezani s prijavljenim porastom tinejdžerskih trudnoća u pokrajini posljednjih mjeseci. Upravo u Balkanabatu zabilježeno je šest takvih slučajeva, kazao je.

“Ova informacija je stigla do Ministarstva obrazovanja, koje je zbog toga izreklo strogu opomenu šefu regionalnog odjela za obrazovanje za Balkan. Odmah nakon toga, (pokrajinske vlasti) su započele provjere ‘moralne čistoće’ u velikim gradovima”, rekao je.

Nemaju pravo glasa

Takozvani testovi nevinosti nisu bez presedana u Turkmenistanu, gdje autoritarna vlada vrši opsežnu kontrolu nad životima ljudi.

Policija i službenici sigurnosti u pratnji ginekologa proveli su 2018. nenajavljene racije u školama u sjevernoj regiji Dašoguz. Policajci su provjeravali mobilne telefone učenika u potrazi za pornografskim video snimcima, dok su učenice privedene na testiranje nevinosti u kancelariji školske medicinske sestre, rekli su očevici.

“Na testovima je otkriveno da neke od djevojčica nisu djevice, a njihovi roditelji su pozvani i osramoćeni pred svima u školi”, rekao je tada za RSE izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Prema izvoru u policijskoj stanici Dašoguz, pregledi iz 2018. navodno su bili dio napora regionalne vlade u borbi protiv prostitucije među tinejdžerima. RSE ne može nezavisno provjeriti ove navode.

Školske uprave u jugoistočnoj provinciji Mari su 2019. naredile svim učenicama od 8. do 11. razreda da se podvrgnu ginekološkom pregledu “bez obzira da li njihovi roditelji daju saglasnost ili ne”.

Mnogi aktivisti za ženska prava širom svijeta osuđuju takozvani test nevinosti kao apsurdnu i ponižavajuću praksu koju treba napustiti. Mnogi medicinski stručnjaci tvrde da se takvim pregledima ne može utvrditi nevinost osobe jer se himen može oštetiti na različite načine, a ne samo spolnim odnosom. Neke žene su čak i rođene bez njih.