Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaplijenjen Gaddafijev nož od slonovače, zlata i dijamanata (FOTO)

Zaplijenjen Gaddafijev nož

Pripadnici Odjela istanbulske policije za borbu protiv krijumčarenja tokom jutrošnje akcije zaplijenili su deset miliona vrijedni handžar (nož) koji je ranije ukraden iz palate bivšeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija.

Na bazi obavještajnih saznanja da krijumčari u Istanbulu treba da izvrše prodaju vrijednih predmeta koji su ukradeni u inozemstvu i prokrijumčareni u Tursku, pripadnici istanbulske policije jutros su izvršili pretres jednog objekta u mjestu Esenyurt.

Tom prilikom slobode su lišene tri osumnjičene osobe i to biznismen A.A. i njegova dva najbliža saradnika M.Y. i B.A.

Policija je u tom objektu pronašla i zaplijenila specijalno izrađeni kofer u kojem je bio handžar od slonovače koji je ukrašen safirima, dijamantima, smaragdima, rubinima i zlatom.

Vrijedni handžar je ukraden iz Gaddafijeve palate tokom revolucije u Libiji, a u Istanbulu ga je namjeravao kupiti jedan saudijski biznismen.

Policijski zvaničnici saopćili su da je osumnjičeni A.A. prije tri mjeseca handžar kupio za 4,6 miliona dolara i da je u Istanbulu trebao da ga proda kupcu iz Saudijske Arabije za 10 miliona dolara.

Privedeni su nakon davanja iskaza pušteni da se u pokrenutom sudskom postupku brane sa slobode.

Uporedo s tim, pripadnici istog tima istanbulske policije su danas izvršili još jednu akciju tokom koje je zaplijenjena veća količina vrijednih kovanica iz perioda Bizantije i Osmanskog carstva.

Na bazi obavještajnih saznanja da se sprema krijumčarenje iz Turske, policija je izvršila pretres jednog objekta u mjestu Arnavutkoy i tom prilikom zaplijenila 200 zlatnih i bronzanih kovanica koje su bile skrivene u laptop računare, tačnije u odjeljak za baterije.