Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

certificiranje

Agencija iz BiH potvrdila: Prodavali slaninu sa halal certifikatom

FOTO: MINA

Kako kažu, u skladu sa procedurom, Agencija je izdala hitni nalog za sprovođenje audita na licu mjesta, gdje će njihovi ovlašteni auditori utvrditi činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka Agencije

Agencija za certificiranje halal kvaliteta BiH upozorila je javnost da je došlo do zloupotrebe zaštitnog znaka halal kvaliteta na svinjskom proizvodu „Delikates hamburška slanina“ kompanije Meso-promet doo Bijelo Polje (Franca).

“Zaprimili smo informaciju od konzumenta da su u prodajnim objektima u Podgorici primijetili ovaj proizvod koji je označen zaštitnim znakom halal kvalitete. Odmah smo kontaktirali kompaniju Meso-promet doo kako bismo dobili informacije o navedenom slučaju, te provjerili istinost navoda da se na haram proizvodima nalazi znak halal kvalitete i da ukoliko potvrde istinitost navoda odmah poduzmu mjere povlačenja proizvoda iz prodajnih objekata.

Dobili smo informaciju od kompanije da se proizvod nalazio u prodajnim objektima u Crnoj Gori te da je isti odmah povučen iz prodaje”, navodi se u saopštenju ove agencije.

Očigledno je da sporni proizvod Agencija nije halal certificirala

Kako ističu, halal certifikovanje vrše u skladu s procedurom koja je usklađena sa međunarodnim standardima.

“Procesom halal certificiranja obuhvaćeni su pogoni za klanje i preradu goveđeg, pilećeg i purećeg mesa koji su fizički odvojeni od pogona za haram proizvode. Za proizvode koji su usklađeni sa zahtjevima halal standarda Agencija je izdala Halal certifikat i odobrila Listu halal certificiranih proizvoda na koje se smije aplicirati Halal znak. Lista halal certificiranih proizvoda se može provjeriti na stranici Agencije”, objasnili su oni te nastavili:

“U skladu sa gore navedenim činjenicama, očigledno je da sporni proizvod Agencija nije halal certificirala niti izdala odobrenje za korištenje znaka halal kvalitete. Proizvod koji ima i najmanji udio svinjskog mesa ne može biti halal certificiran. U konkretnom slučaju se radi o velikom propustu i grešci kompanije prilikom koje je haram proizvod označen znakom halal kvalitete”.

Poduzet ćemo odgovarajuće mjere u skladu sa ugovorom o certificiranju

Kako kažu, u skladu sa procedurom, Agencija je izdala hitni nalog za sprovođenje audita na licu mjesta, gdje će njihovi ovlašteni auditori utvrditi činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka Agencije.

“U skladu s rezultatima audita, poduzet ćemo odgovarajuće mjere u skladu sa ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja, te o tome obavjestiti javnost. Agencija za certificiranje halal kvalitete je u cilju sprečavanja zloupotrebe zaštitnog znaka isti zaštitila kod Instituta za intelektualnog vlasništva BiH i na međunarodnom nivou kod WIPO Instituta u Ženevi.”, poručili su iz ove agencije.

Saopštenje za javnost u povodu neovlaštenog korištenja zaštitnog znaka halal kvalitete na svinjskom proizvodu „Delikates…

Posted by Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH on Sunday, December 17, 2023