Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mjera vlade fbih

Ko će dobiti poklon dvije plate do polovine sljedeće godine u FBiH

novac
Foto: CBBiH
Ilustracija

Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2.520 maraka. Ko će dobiti ovaj novac i što kada ova odluka istekne?

Na poslodavcima je da utvrde način isplate, odnosno hoće li biti isplaćeno u šest dijelova ili jednokratno. Važno je naglasiti kako isplata nije dio plate niti naknada, nego je isključivo pomoć za radnike.

Nema povećanja minimalne plate, ali poslodavci mogu svojim radnicima do sredine sljedeće godine bez poreza uplatiti dvije prosječne plate.

Ko će dobiti novac

Tako je odlučila Vlada Federacije BiH s ciljem da ovakva uredba zaštiti radna mjesta, a rastereti poslodavce. Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2.520 maraka. Ko će dobiti ovaj novac i što kada ova odluka istekne?

Za dobrog radnika poslodavac u privatnom sektoru uradit će mnogo, jer je dobrog radnika sve teže pronaći. Novoj uredbi će se prilagoditi i privatnik. Anketirani građani žele da plaće budu veće za sve radnike, ali ne misle da je ova odluka pravo rješenje, jer život je skup i nakon 30. juna do kada će ona trajati, javlja BHRT.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozdravlja odluku Federalne vlade.

“Trebaju je poslodavci u što većoj mjeri iskoristiti pogotovo kad je u pitanju realni sektor. Vjerujem da ćemo to znati itekako iskoristiti i da ćemo to primijeniti. Poslodavci su na velikom udaru kako zaposlenike zadržati, mislim da kroz povećanje plaće jedna od mjera je kako radnike zadržati unutar kompanije”, ističe Suad Ećo, član UO Udruženja poslodavaca FBiH.

Na poslodavcima je hoće li pomoć isplatiti

Na poslodavcima je da utvrde način isplate, odnosno hoće li biti isplaćeno u šest dijelova ili jednokratno. Važno je naglasiti kako isplata nije dio plaće niti naknada, nego je isključivo pomoć za radnike.

“Ono što je naša procjena, Vlada je odluku donijela prvenstveno radi privatnog i realnog sektora, jer oni imaju manja primanja. Mi i za državne službenike, namještenike od općina, gradova i kantona i Federacije, ćemo sigurno insistirati da se taj dio uredbe odnosi i na sve organe i sve javne ustanove u FBiH.”, navodi Samir Kurtović iz Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

U Sindikatu osnovnog obrazovanja Sarajevskog kantona zatražili su od kantonalne Vlade da ova vrsta pomoći bude isplaćena svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području ovog kantona.

“Ovakva pomoć je potrebna u svim sektorima gdje imamo prosječnu plaĆu koja je ispod 2.000 maraka. Pozivamo sve poslodavce da isplate tu neoporezivu naknadu svim radnicima u FBiH.”, kaže Saudin Sivro iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Kratkoročna mjera

Sa stajališta struke ovakvi potezi nisu obećavajući.

“To je kratkoročna mjera, Vlada ima dovoljno manevarskog prostora da smanji namete koje poslodavci imaju na neto plaću, ti nameti su 70 posto.”, naglasio je Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e.

Odluka koju je donijela Vlada Federacije nije obvezujuća, ona daje mogućnost isplate pomoći radnicima. Iako je činjenica da svaki poslodavac želi zadržati radnike, neki neće moći isplatiti ovu pomoć.

Iz Sindikata smatraju kako bi dugoročno rješenje bilo smanjivanje doprinosa poslodavcima, ali i povećanje minimalne plaće, te se nadaju da će se ova pitanja riješiti, nakon što “istekne rok” ovoj neobvezujućoj odluci.