Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki naučnik slučajno dokazao teoriju staru 200 godina

Kenneth Catania

Američki naučnik slučajno je dokazao teoriju staru 200 godina u vezi s električnim jeguljama, a koju je postavio poznati istraživač iz 19. stoljeća Alexander von Humboldt, prenosi Anadolu Agency (AA).

Alexander von Humboldt je tvrdio da je tokom svog putovanja po Amazonu 1800. godine svjedočio borbi konja i električnih jegulja.

Ipak, od tada nije bilo zabilježenih tvrdnji da su eletkrične jegulje iskakale iz vode i napadale životinje na obali, pa se pretpostavljalo da je Humboldt preuveličao prizor koji je tada vidio.

Međutim, profesor Kenneth Catania sa Univerziteta Vanderbilt nedavno je otkrio da jegulje zaista mogu iskakati iz vode kako bi napale životinje.

Do tog otkića je došao slučajno, kada je želio prebaciti jegulje iz jednog akvarijuma u drugi. Dok je koristio mrežu s metalnom drškom kako bi prebacio jegulje, primijetio je da su one nakon određenog vremena prestale izbjegavati mrežu i počele se uzdizati iz vode i naslanjati glavu na metalnu dršku kako bi generisale impulse visokog napona.

Profesor je nakon toga proveo eksperiment tako što je jegulje postavio u akvarijum na čijoj su se površini nalazile vještačke ljudske ruke i glave krokodila.

Snimio je jegulje koje su iskakale iz vode kako bi svoju vilicu položile na vještačke ljudske ruke i glave krokodila da bi ih uz pomoć struje onesposobile.

Profesor Catania je objasnio da je elektricitet koji jegulje stvaraju mnogo slabiji u vodi i zbog toga one svoje neprijatelje, kako je kazao, “šokiraju na suhom”.

Istakao je također kako ranije ni sam nije vjerovao u Humboldtove tvrdnje, ali se ipak uvjerio da su tačne.