Čuvajte zdravlje

Da li alkohol utiče na holesterol?

Foto: Unsplash
Ilustracija

Smjernice za ishranu savjetuju da odrasle osobe trebaju ograničiti unos alkohola na dva pića ili manje dnevno za muškarce i jedno piće ili manje dnevno za žene

Može li alkohol uticati na vrijednosti holesterola u krvi? Apsolutno, a evo i zašto.

Veći dio alkohola koji uđe u vaš probavni sistem pronalazi put do jetre. Alkohol se razlaže u jetri i dijelom pretvara u holesterol i trigliceride. Što više pijete, povećava se nivo holesterola i triglicerida. Kao što već znate, visoki nivoi bilo koje vrste masti nisu poželjni ako želite očuvati optimalno zdravlje kardiovaskularnog sistema, piše prvozdravlje.com.

Ljudi koji piju puno alkohola imaju tendenciju porasta vrijednosti triglicerida u krvi. To može biti zabrinjavajuće jer povišeni nivoi triglicerida uvećavaju rizik od pojave dijabetesa, pankreatitisa (upala gušterače) i moždanog udara.

Koliko alkohola je previše?

Umjerenost je ključna kada je u pitanju konzumiranje alkohola. Uzmite u obzir ovaj savjet Američkog nacionalnog instituta za zdravlje: „Piti manje je bolje za zdravlje nego piti više“. Pa gdje je ta granica?

Smjernice za ishranu savjetuju da odrasle osobe trebaju ograničiti unos alkohola na dva pića ili manje dnevno za muškarce i jedno piće ili manje dnevno za žene. Ovo nije zamišljeno kao dnevni prosjek ili cilj, već krajnja granica u onom danu kada konzumirate alkoholno piće.

Ima li koristi od pijenja alkohola?

Da li postoje studije koje pokazuju potencijalne koristi čaše crnog vina ili piva? Da, postoje, ali nemojte misliti da jačate svoje zdravlje tako što konzumirate alkohol. Kakve god „koristi“ mogu postojati od pijenja alkohola, one su uvijek manje od štete koju alkohol može prouzrokovati, odnosno rizika pojave:

srčanih bolesti
moždanog udara
nekih vrsta raka
bolesti jetre
socijalnih problema.